u Inzkovom domu

Blagdane pokvarila odluka o imovini

valentin
Foto: VL FOTO
1/3
07.01.2011.
u 11:02

Visoki predstavnik na godišnjem odmoru slavio Božić, Novu godinu i jučer Tri kralja. No, odmor je proveo uglavnom u kontaktima s vlastima i PIC-om

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko za sve veće blagdane svoj dom otvori i čitateljima Večernjaka, koji tako imaju priliku vidjeti kako izgleda odmor najmoćnijeg čovjeka u državi. Iz svog sela Sveče na austrijsko-slovenskoj granici ukinuo je odluku kojom je sva imovina bivše SR BiH, odnosno Republike BiH, koja se nalazi na području RS-a, pripala tom entitetu. - Nije mi bilo lako, a valjalo je to dobro pripremiti u Vijeću za provedbu mira. Tamo su ovoj odluci punu potporu dale sve države osim jedne (Rusija, nap. a.), tako da sam jako zadovoljan, ali vjerujete mi - još zadovoljniji bih bio da su se odgovorni davno dogovorili o državnoj imovini i da su davno državne i entitetske institucije javile svoje potrebe. To se, nažalost, nije dogodilo. Tako je došlo do moje odluke, jer nije bilo prihvatljivo da dolazi do jednostranih odluka, svejedno s koje strane to bilo. Nadam se da će se novo rukovodstvo, nova vlast, oko toga brzo dogovoriti. Građani to očekuju, a država mora imati potrebnu imovinu da funkcionira, poručuje Inzko iz svoga austrijskog doma. Jučerašnjim blagdanom Sveta Tri kralja završen je njegov radni odmor u Austriji. Inzkovo rodno selo Sveče nalazi se svega nekoliko kilometara od slovenske granice.

Emigriranje kroz Sveče


- U vrijeme komunizma, posebno nakon Drugoga svjetskog rata, mnogo je izbjeglica tadašnju jugoslavensko-austrijsku granicu prešlo upravo ovuda, u okolici moga sela. Zato su postojale i carinske kućice blizu granice, a jedna je i u šumi koja je u vlasništvu moje obitelji. Jugoslavije više nema, a Slovenija i Austrija su u Europskoj uniji, tako da te kontrolne točke više nisu u funkciji, govori Inzko koji iz svog sela vidi tu nekadašnju granicu Istoka i Zapada ispod Karavanki. Božić je blagdan ljubavi, kaže visoki predstavnik, pa je svakog dana svoga odmora posjećivao svoju majku Mariju, a na Božić su došle i njegove sestre Rosalia i Alenka, a treća sestra, Marija, umrla je prije 16 godina. Svaka obitelj iz ovoga sela ima svoju grobnicu. Običaj je za vrijeme božićnih blagdana posjetiti groblje svojih predaka. To je učinio i Valentin Inzko. U njegovoj obitelji tradicija je bila ime koje nosi i on – Valentin. - Djed je po zanimanju bio žandar, a kasnije seljak, zvao se Valentin, kao i moj otac koji je umro 2002., a po zanimanju je bio školski inspektor, priča Inzko pokazujući natpis iznad kapelice na groblju na kojem piše “Mi smo bili što ste vi, a vi ćete biti što smo mi”, koji je, kaže, dobra opomena za sve. Od Badnjeg dana, kada sa sinom ide u obližnju šumu po božićno drvce, do Sveta Tri kralja, svaki dan je poseban. Svaki ima svoju tradiciju i običaje. Tako je bilo i jučer. Nakon što je blagoslovio svoje imanje, krenulo je tradicionalno pjevanje triju kraljeva koji pjevajući idu od kuće do kuće. - Kao simbol triju kraljeva, što je uspomena na Isusovo vrijeme, djeca danas prikupljaju novac za Afriku, sirotinju i potrebe ljudi u cijelom svijetu. Na taj način u Austriji se skupe milijuni eura za katoličke misije i siromašne. Time završavamo božićno vrijeme, kazao je Inzko čestitajući na kraju Novu godinu.

Inzkova čestitka


- Za Novu godinu želim svima zdravlja, sreće i Božjeg blagoslova te uspjeha na poslu i u osobnom životu. Naravno, želim i brzo formiranje vlada i sadržajnih koalicijskih dogovora. Važni su vladavina prava, ubrzan rast ekonomije i europski put, a sve političare bih zamolio da više rade na izgradnji međusobnog povjerenja. To će, ipak, biti najvažnija osnova za rad, zaključio je Valentin Inzko.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
Ana33
10:14 08.01.2011.

Kakav nitkov!!! Nije mu bilo \"lako\" donositi odluke?! Sve odluke donosi u KORIST muslimana... Uvijek je PROTIV Hrvata i Srba!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?