Blic:

Blic: Milošević molio Mladića da povuće teške topove oko Sarajeva

\'Former president of Yugoslavia Slobodan Milosevic appears for the court of the International Crime Tribunal in The Hague, October 29, 2001. Milosevic made his third appearance at the United Nations
Reuters/Pixsell
14.08.2010.
u 08:27

Iz snimke razgovora se vidi kako je Milošević već dogovorio s političkim krilom Republike Srpske prekid neprijateljstava, ali je ostalo uvjeriti Mladića koji u to vrijeme nije bio u dobrim odnosima sa Radovanom Karadžićem.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Slobodan Milošević tražio je od zapovjednika Vojske Republike Srpske da povuče teško topništvo veće od 82 milimetra oko Sarajeva, a u razgovoru sa general-pukovnikom Milanom Gverom Milošević navodi što da prenese Mladiću i uvjerava ga kako to muslimanske snage neće iskoristiti za zauzimanje teritorija, saznaje beogradski Blic preslušavanjem video i audio kazeta pronađenih za pretrage beogradskog stana haaškog bjegunca Ratka Mladića koji su sada kao dokazni materijal u Haagu.

Iz snimke razgovora se vidi kako je Milošević već dogovorio s političkim krilom Republike Srpske prekid neprijateljstava, ali je ostalo uvjeriti Mladića koji u to vrijeme nije bio u dobrim odnosima sa Radovanom Karadžićem. Zbog toga što je Beograd stao uz političko krilo RS, Mladić je odlučio snimati svoje razgovore čak i sa Miloševićem.

Razgovor je vođen u jesen 1995. uoči žestokih djelovanja NATO zrakoplovstva po srpskim položajima u BiH, piše današnji Blic. U telefonskom razgovoru Milošević traži od Mladićevog pomoćnika Gvere neka privoli Mladića na povlaćenje topništva većeg od 82 mm, ali to ne zahtjeva iz možebitnih humanih razloga, već iz straha od NATO-a koji je za taj dan najavio žestoke napade ukoliko se ne ukloni teško topništvo oko Sarajeva.

- Ovdje nije u pitanju vojnička odluka o raspoređivanju topničkog oružja, ovdje je odluka politička jer se radi o tome da li će se krenuti u smjeru deeskalacije gdje će sljedeći korak biti sporazum o prekidu neprijateljstava ili će noćas u 11 krenuti velika eskalacija sa vrlo masovnim udarima kakvi do sada nisu bili. Rekli su mi da su koristili samo trećinu mogućnosti koje su upotrebljavane u ovoj prvoj fazi. Prema tome, ili je prema sporazumu o prekidu neprijateljstava i deeskalaciji i mirovnom procesu, ili je prema eskalaciji ratnih djelovanja. Ključ je u rukama RS, a što se tiče političkog rukovodstva, ono se suglasilo da se ključ okrene, da se isključi, to jest da se prihvati zahtjev Unprofora - objašnjava Mlilošević Gveri zašto mora nagovoriti Mladića.

- G. predsjedniče, aloo… Ja ću se ovog trenutka preusmjeriti kako bih što prije došao do Mladića - odgovara Gvero, a Milošević mu savjetuje neka se za povlaćenje naoružanja "koristi dnevno svjetlo" jer " Wesley Clark je sinoć rekao da nemamo sljedeći dan jer ta mašinerija nema drugu kočnicu osim ove, ta kočnica je samo u tvojim rukama, odnosno Mladićevim". Na Miloševićevo pitanje kada će saznati kada počinje povlačenje teškog topništva, Gvero odgovara vojnički kratko "Dok se sretnem i da vam se javi".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:41 14.08.2010.

Neka sada moli uzvisenog za oprost,ali pomoci mu nema!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?