Širenje proizvodnje

Bobita Co unatoč krizi ulaže četiri milijuna KM u pogone

Bobita
Stojan Lasić
21.05.2010.
u 13:48

Tvrtka u vrijeme recesije nije otpustila niti jednog djelatnika. Rade u tri smjene i šire proizvodnju

U vrijeme kad brojne tvrtke pogođene recidivima globalne recesije gase svoje pogone, smanjuju proizvodnju ili preko noći otpuštaju svoje djelatnike, pogoni čitlučkog poduzeća za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića Bobita Co d.o.o. rade u tri smjene.

Milijunska investicija

Na radnoj traci koju u jednoj minuti obiđe stotine boca raznog kalibra, vika radnika i buka strojeva jednakim intenzitetom u ovoj tvrtki odjekuje dan i noć. I kad su ekonomski analitičari u praskozorje globalne krize procjenjivali da će se ukupna proizvodnja u svim sektorima, pa tako i u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića rapidno smanjivati, menadžment čitlučke Bobite okrenuo je priču u pozitivnom smjeru. Naime, umjesto kuknjave i smanjenja proizvodnje i broja radnika, u Bobiti investiraju dva milijuna maraka u proširenje postojećih kapaciteta za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao i dodatnih četiri milijuna maraka u sljedećem razdoblju za proizvodnju bezalkoholnih pića u PET ambalaži.

Posljednje dvije godine za renomiranog poslovnog partnera uspješno pune popularni osvježavajući napitak Orangina, a od prije nekoliko dana i novi proizvod pod nazivom Limona. Iz sjedišta francuske kompanije koja je vlasnik ove robne marke u kruškastoj boci, nedavno im je stigla pohvala o izvrsnoj kvaliteti Orangine iz njihovih pogona.

Tisuće boca sa žutim osvježavajućim napitkom se, preko razgranate prodajne mreže poslovnog partnera, distribuira na tržišta zemalja bivše Jugoslavije, potom Češke, Slovačke, Albanije, Malte, Turske i drugih zemalja. “Ulažemo i u naše vlastite proizvode iz alkoholnog programa koji, unatoč tome što u posljednje vrijeme radimo na proširenju proizvodnih kapaciteta u proizvodnji bezalkoholnih pića, apsolutno nisu zapostavljeni.

U posljednje vrijeme vrlo nam je bitan trend konzumiranja domaćih proizvoda, ili proizvoda naslonjenih na domaće izvore sirovina, kao što su šljivovica ili travarica. Stoga razvijamo i dva nova proizvoda koja također pripadaju ovoj obitelji pića i za koje držimo da postoji velika potražnja na svim tržištima na kojima poslujemo”, tvrdi Marinko Sulić, direktor i vlasnik tvrtke Bobita. Unatoč verbalnim najavama predstavnika vlasti da će upravo u vrijeme krize pomoći razvoju investicijskih projekata u BiH, vrlo malo projekata je realizirano.

Država ne prati ulaganja

“Do sada su”, ističu u Bobiti, “koristili komercijalne kredite za premošćavanje rokova plaćanja”. Kao usporedbu navode da im veliki kupci novac za isporučeno robu plaćaju u roku od 90 dana, dok oni, na drugoj strani, obveze prema državi moraju izmiriti za trostruko kraće vrijeme - od 30 dana. Znači, ostatak od 60 dana, a vrlo često i više, napominje direktor Sulić, moraju sami premostiti. Premda svi pričaju o povoljnim kreditnim linijama, takvih financijskih injekcija koji bi pomogli širenju proizvodnog sektora također ima vrlo malo ili ih skoro nema. Uz napomenu da su ulaganja u ovakvu vrstu proizvodnje vrlo velika, a povrat investicije dugačak i neizvjestan, u ovoj tvornici alkoholnih i bezalkoholnih pića ističu da ih banke prate komercijalnim kreditima, ali je cijena takvih financijskih aranžmana skupa. I u takvom nepovoljnom ekonomskom okruženju čitlučka Bobita je uspjela potvrditi ISO 9001:2008 standard za upravljanje kvalitetom, kao i integrirani HACCP sustav sigurne proizvodnje prehrambenih artikala. Posebno se ističe uspješan rad laboratorija Bobita, kao zasebne posebne poslovne jedinice, koji jedini u BiH posjeduje akreditaciju od Instituta za akreditiranje BiH (BATA) za ispitivanje vina, jakih alkoholnih pića i rafiniranog alkohola, a koja im je izdana nakon provedbe norme ISO 17025:2006.

Laboratorij su, prema tvrdnjama menadžmenta tvrtke, posjetili domaći i strani stručnjaci te predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH, koji su nominirani davati prijedloge Vijeću ministra BiH za laboratorij koji smatraju uspješnim i sposobnim vršiti ovakva ispitivanja.

Iz tvrtke Bobita Co, koja je nedavno proslavila 20. godišnjicu svoga rada, s intencijom da svoje proizvodne kapacitete i u budućnosti proširuje, poručuju da je vrijeme za investicije uvijek vrlo osjetljivo, ali zahvaljujući podršci koju imaju od vjernih kupaca i poslovnih partnera, vrijeme za kvalitetne investicije uvijek je dobro vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?