Pravednost

Bogati trebaju plaćati veće poreze, pogotovo sad u vrijeme krize

\'16.02.2009.,Zagreb,Hrvatska - Miramarska 23,Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic,  Photo: Anto Magzan/Vecernji list\'
Anto Magzan/PIXSELL
16.08.2011.
u 03:00

Waren Buffett: Nije u redu da plaćam manje poreza od svojih radnika

Američki milijarder Waren Buffett rekao je da ne može više trpjeti aktualnu poreznu politiku svoje zemlje te je pozvao Kongres da njemu i ostalim bogatašima uvede veći porez. Velika je to podrška američkom predsjedniku Obami, kojega republikanci optužuju da je zemlju opteretio zdravstvenim i socijalnim reformama te time produbio krizu.

Imaju, a ne plaćaju

Buffett dokazuje da, prema udjelu poreza u ukupnim primanjima i imovini, plaća manje poreza od svojih radnika te je pozvao Kongres da to promijeni. Oporezivanja plaća iznad 150.000 eura godišnje sa 10 posto poreza solidarnosti sjetila se i Italija. U dosadašnjoj su izbornoj kampanji porezi u Hrvatskoj bili u drugom planu, s tim što SDP i njegovi koalicijski partneri zagovaraju veći porezni pritisak na imovinu i kapital, a niža izdvajanja za doprinose. HDZ je pak pripremio teren za oporezivanje imovine, uveli su i OIB, sređuju vlasničke knjige, pa je drugačija porezna raspodjela samo pitanje vremena.

Slažu li se hrvatski bogataši s američkim milijarderom? Sudeći po izjavama Emila Tedeschija i Branka Roglića, dvojice vlasnika niza tvrtki, s kojima smo jučer razgovarali, čini se da se slažu.

– Mogu reći da kao poduzetnik i poslodavac imam svijest o socijalnoj dimenziji i senzibilitet prema poziciji zaposlenih i slažem se da oni koji više imaju trebaju snositi i veći teret u društvu. I kao predsjednik HUP-a upozoravao sam da se oni koji imaju više trebaju suspregnuti od prepotentnog ponašanja, pogotovo u vrijeme krize, u kojoj su pogođene široke skupine stanovništva – kaže Emil Tedeschi, vlasnik Atlantica. – Na razini regulative postoji diferencijacija prema primanjima i ja osobno plaćam porez prema najvećoj stopi, i mislim da je to korektno – kaže Tedeschi. Ipak upozorava da oni koji imaju najveća primanja nužno ne moraju imati najviše, a druge se kategorije ne oporezuju kako bi mogle ili trebale, dok je gospodarstvo visoko opterećeno nametima. Hrvatska, kaže Tedeschi, ima velike doprinose, visoke stope poreza na dohodak, ali nema dobro postavljen porezni sustav.

Na putu rješenja

– Oporezivanje bogatih nije rješenje ove krize, ali je na putu rješenja – smatra i Branko Roglić, vlasnik Orbica, te dodaje da porezi ne smiju dovesti do bankrota tvrtki jer onda sve gubi smisao. – Treba biti balans. Tko radi, plaća radnike, stvara novu vrijednost i njemu ne treba davati nove namete. Ako njih opteretimo, nismo napravili ništa. I kod nas i u svijetu javna je potrošnja veća nego što realno gospodarstvo može podnijeti. Vidi se da političari ne mogu naći mjeru koliko smiju i trebaju opteretiti gospodarstvo – kaže Roglić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?