DIPLOMA NE VRIJEDI

‘Bolonjci’ se ne mogu zaposliti u institucijama BiH

Nezaposlenost (1)
VLM, PIXSELL
22.02.2011.
u 09:58

Bolonjci imaju problema prilikom zapošljavanja jer im se zbog neusklađenosti akademskih zvanja ne priznaje stručna sprema

Mnogi mladi ljudi iz BiH koji su završili studij po bolonjskom procesu, imaju problema prilikom zapošljavanja u institucijama BiH, jer im se zbog neusklađenosti akademskih zvanja ne priznaje da imaju visoku stručnu spremu. “Bolonjci” u RS-u se žale da su diskriminirani prilikom zapošljavanja, posebno oni koji su završili trogodišnji studij po Bolonji s ukupno 180 ECTS bodova, jer državne institucije zahtijevaju 240 ECTS bodova. - Ne možemo se prijaviti na većinu raspisanih natječaja - rekao je jedan od svršenih “bolonjaca” iz RS-a.

Glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj rekla je da je bezuspješno utrošeno mnogo vremena da bi se uradio pravilnik o akademskim zvanjima na razini BiH. - Da bi se uradio ovaj dokument, potrebna je suglasnost svih osam javnih sveučilišta, koju nismo uspjeli dobiti. Sveučilišta u Sarajevu i Mostaru nisu prihvatila izradu ovog dokumenta, zbog čega su svršeni studenti po Bolonji oštećeni prilikom zapošljavanja - istaknula je Rulj za Glas Srpske. Ona je naglasila da će se nastaviti s radom oko pravilnika o akademskim zvanjima kako bi se riješio problem studenta “bolonjaca”, jer njihova zanimanja ne prepoznaje tržište rada. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a ističu da studenti koji su završili studij po Bolonji, nemaju problema prilikom zapošljavanja u RS-u, jer je prošle godine donesena Uredba o akademskim zvanjima u RS-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?