WOLFGANG PETRITSCH

Bonnske ovlasti koristile su se i iz čistih političkih razloga

petritsch
VL FOTO
02.04.2011.
u 17:39

Wolfgang Petritsch smatra da su njegovi nasljednici u BiH ponekad bonnske ovlasti koristili iz čistih političkih razloga

Bivši međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch smatra da BiH nikada nije bila država u modernom smislu riječi. “U BiH nema političke volje da zaista postoji država. U kombinaciji s ekonomskom krizom, kao rezultat dobijemo zemlju koja se ne pomjera naprijed”, kazao je Petritsch dodavši da devet godina otkada je otišao osjeća da BiH ide unatrag.

Ustvrdio je da je ulazak BiH u EU još prilično daleko i da ima dojam da se smjernice na tom putu pomjeraju sve dalje i dalje. “Moj stav je da je od 2005., kad nije prihvaćen Ustav EU, cijeli taj projekat u dubokoj krizi identiteta”, objasnio je Petritsch. Prema njegovu mišljenju, nikada nije bilo strategije međunarodne zajednice u BiH. “Ništa nije bilo zaista određeno.

Mandat svakog međunarodnog predstavnika ovisio je o njegovoj ličnosti i snazi, i u mnogim slučajevima o velikim zemljama kao što je SAD”, rekao je Petritsch za sarajevski tjednik Slobodna Bosna. Komentirajući korištenje bonnskih ovlasti, Petritsch je rekao da su međunarodni predstavnici u BiH imali zadatak uvesti demokraciju diktatorskim sredstvima, a to nikad nije dobar način. Smatra da su njegovi nasljednici ponekad bonnske ovlasti koristili iz čistih političkih razloga.

Wolfgang Petritsch smatra da je krah butmirskih pregovora značio konačni kraj relevantnosti OHR-a za BiH. “OHR se mora zatvoriti i osigurati da, kao zadnja opcija, bonnske ovlasti ostanu u Bruxellesu”, poručio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?