INICIJATIVA

Bosanci i Hercegovci traže da im se da status nacije u BiH

popis
VL FOTO
22.11.2011.
u 08:57

Presuda u slučaju “Sejdić-Finci” probudila apetite građana i donijela nove zahtjeve

Aktiviranjem presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, po kojoj predstavnici ostalih naroda u BiH moraju imati pravo aktivno sudjelovati u političkom životu, još je jednom pokrenuta priča da u budući ustav države treba ugraditi klauzulu po kojoj će se svi oni koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci tretirati kao pripadnici naroda.

Traže prava za Bosance

Čelnici Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH, koji su više puta u svojim priopćenjima sugerirali da se problematika pojmova Bosanac i Hercegovac, kao opredjeljenja pojedinih građana BiH, riješi, izišli su s prijedlogom da se ova skupina svrsta u red ostalih, kao što je slučaj s, primjerice, Romima. Židovima, Česima ili Nijemcima i da uživa sva politička i građanska prava. U zahtjevu koje je vlastima u BiH i međunarodnim institucijama prezentirao Helsinški odbor za ljudska prava stoji kako se jedan broj građanki i građana BiH ne želi ili ne može izjasniti kao pripadnik bilo kojeg konstitutivnog naroda ili nacionalne manjine. Oni se izjašnjavaju kao Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci ili drukčije. No, ovi identiteti nisu službeno priznati, tako da se osobe koje se tako izjašnjavaju podvode pod kategoriju ostalih. Stoga su iz Helsinškog odbora sugerirali vlastima BiH da poštuju individualno izjašnjavanje svakog, pa time i da prihvate mogućnost da se netko nacionalno izjasni kao Bosanac, Hercegovac... Oni tvrde da su većina prava ove kategorije stanovnika ugrožena.

Stranačka manipulacija

Ugrožena su njihova politička prava da budu zastupljeni u nekim tijelima koja odlučuju, a ne mogu dobiti ni posao u svim onim institucijama i ustanovama u kojima se zapošljava po ključu konstitutivnih naroda. U politički nesređenoj državi, u kojoj se tek trebaju dati politička prava nacionalnim manjinama i provesti presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, priznavanjem narodnosti Bosanac i Hercegovac, tvrde stručnjaci, samo bi došlo do dodatne manipulacije od političkih stranaka pri formiranju vlasti na razini županija, entiteta i države. S tim se slaže i autor tužbe protiv BiH i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci, koji naglašava da će političke stranke i Bosancima i Hercegovcima manipulirati za svoje interese, isto kao što će manipulirati pravima Židova ili Roma. “Svaka stranka imat će svog Bosanca i Hercegovca, Židova ili Roma, kako bi preko njihove nacionalne kvote osigurala što bolji položaj svojih kadrova u institucijama vlasti”, tvrdi Finci ističući da i protiv ovoga u državi političkih apsurda nemaju učinkovit zaštitni mehanizam.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:32 22.11.2011.

Pa kad su mogli dati status nacije muslimanima zasto nebi mogli i ovima. U BiH je to sprdacina i tako i tako.

KR
krtica
04:08 23.11.2011.

Kad pokrajinci dobiju status nacije, onda se moze i korak naprijed: onda Mostarci, Sarajlije, Tuzlaci, Banjalucani ........mogu traziti status nacije. Hahaha

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?