ZASJEDANJE

Bosić napao Vijeće Europe jer se nije umiješalo i u Belgiji

vijeceeurope
VL FOTO
07.10.2011.
u 09:38

Političari BiH pred brdom kritika Parlamenta Vijeće Europe

Bez obzira što se izaslanstvo BiH pred Vijećem Europe u sastavu Mladen Bosić (SDS) i Saša Magazinović (SDP) trudilo u svom podnesenom izvješću obrazložiti zbog čega nisu napravljeni reformski procesi u državi, ponašanje vlasti u BiH ocijenjeno je negativnom ocjenom.

Zašto Belgija nije problem

U Odboru za monitoring Vijeća Europe, gdje su podnijeli izvješće o stanju u BiH i obrazložili situaciju u vezi sa zastojem u formiranju Vijeća ministara BiH, naišli su na brojne kritike. Mladen Bosić, prenose agencije, čak je izrazio čuđenje što se BiH našla u novoj, hitnoj rezoluciji Vijeća Europe o Balkanu, zajedno s Kosovom i Albanijom, smatrajući da se radi o potpuno različitim situacijama. Predsjedniku SDS-a nije pomogla ni napomena da je i u Belgiji na snazi višemjesečni zastoj u formiranju vlasti poslije izbora i da je on puno dulji, ali kako je kazao, nitko se ne misli izvana miješati u sastavljanje belgijske vlade. On je izrazio očekivanja da će političke stranke iz BiH, koje su odgovorne za blokiranje pregovora o novom Vijeću ministara, revidirati stavove i prihvatiti kompromisna rješenja koja su u skladu s Ustavom, kao i da će skupštinska komisija za odluku Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci” ponuditi rješenje koje će biti prihvatljivo za sve političke opcije u BiH.

Novo izvješće u siječnju

U obrazloženju Rezolucije Vijeća Europe o stanju na Balkanu, koja se odnosi na BiH, stoji da su pregovori u Brčkom propali usprkos činjenici da su stranke iz RS-a - SDS i SNSD - bile kooperativnije i da je teška situacija u BiH, prije svega, posljedica zastoja u formiranju Vijeća ministara. Vijeće Europe će ponovo na siječanjskom zasjedanju imati na dnevnom redu razmatranje situacije u BiH na osnovi izvješća koje bude sastavio tim za monitoring. Stanje u BiH je ocijenjeno nedopustivim i neformiranje državne vlasti koči BiH prema napretku u EU. Vlastima je zamjerena nekooperativnost u donošenju ključnih odluka i politička uskogrudnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?