POČELA KAMPANJA

Bošnjačke stranke ne žele povlačiti “rizične” poteze

Izbori
22.04.2013.
u 10:44

Bošnjačke i stranke iz RS-a su već počele s predizbornim aktivnostima

Bosna i Hercegovina je godinu i pol prije planiranog termina za održavanje općih izbora ušla u predizbornu kampanju koja bi mogla biti najduža, ali i najoštrija do sada.

Provedba presude

Očekivanja da bi u idućim tjednima moglo doći do provedbe presude „Sejdić i Finci“ i deblokade rekonstrukcije vlasti u FBiH svedena su na minimum upravo zbog stranačkih predizbornih kalkulacija, a ista sudbina mogla bi zadesiti i određene reformske korake koji su ranije dogovoreni na državnoj razini. Hrvatske političke stranke za sada jedine nisu ušle u predizbornu kampanju, što se može objasniti i specifičnom pozicijom najmalobrojnijeg naroda u BiH. S druge strane, u srpskom, a posebno u bošnjačkom političkom prostoru situacija izgleda kao da se izbori održavaju idućeg mjeseca, a ne za godinu i pol. Najbolji primjer za to je odnos stranaka iz Sarajeva prema provedbi presude „Sejdić i Finci“. SDA i Stranka za BiH su osuli paljbu po svemu što je mirisalo na kompromisno rješenje, nazivaju to u najmanju ruku izdajom države i bošnjačkog naroda. Potom je i SDP doveo u pitanje svoju potporu takvom rješenju, ne želeći sam pretrpjeti kritike političkih protivnika pred bošnjačkom javnosti. Očito je kako niti jedna od vodećih stranaka iz Sarajeva ne želi povući bilo kakav potez koji bi njihovi protivnici mogli iskoristiti u predizbornoj kampanji. Tako ni SDA nije iskoristila mogućnost blokade zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja u federalnom domu naroda, iako je kritizirala taj dokument. Jasno je da je procjena u SDA bila kako bi blokiranje ovog zakona izazvalo nezadovoljstvo braniteljske populacije koja čini značajno biračko tijelo.

Predizborne kalkulacije

Zbog predizbornih kalkulacija u pitanje bi mogla doći i provedba dogovora „šestorke“, odnosno usvajanje seta zakona u državnom parlamentu. Da se već zauzimaju pozicije pred izbore 2014. godine pokazuje i informacija o međustranačkom susretu SDP-a i Stranke za BiH. Razmatra se mogućnost njihove suradnje, a prvi test, vrlo važan SDP- u, moglo bi biti opredjeljenje SBiH prema krizi vlasti u Tuzlanskoj županiji. Uz pomoć SBiH vlast u ovoj županiji mogla bi ostati u rukama bloka SDP-SBB. Mirno ovo sve ne prate ni u SDA pa su se nedavno u Sarajevu sastali predstavnici te stranke i SBB-a, a ne treba zanemariti ni blagonaklon odnos koji SDA pokazuje prema nedavno formiranoj Demokratskoj fronti. U nešto manjoj mjeri predizborna kampanja se zahuktava i u Republici Srpskoj, gdje SNSD i SDS također razmjenjuju otrovne strelice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?