Pregovori

Bošnjački lideri na pregovorima u Potočarima

Potočari
02.05.2012.
u 16:35

Sastanak četiri predsjednika parlamentarnih stranaka

Predsjednici četiri parlamentarne stranke sa sjedištem u Sarajevu, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Fahrudin Radončić i Amer Jerlagić u petak, 4. maja, sastati će se u Memorijalnom centru Potočari.  Kako saznaje Fena, lideri Socijaldemokratske partije BiH, Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH razgovarati će o lokalnim izborima u Srebrenici i mogućnosti rješenja za taj grad koji je na posljednjim lokalnim izborima 2008. godine imao poseban status jer su preživjeli Srebreničani mogli glasati na lokalnim izborima bez obzira na mjesto prebivališta.

Nakon što su od predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini saznali kako se na ovim izborima neće  ponoviti taj izuzetak, udruženja žrtava su javno poručila da su ponovno izdana te su otkazala gostoprimstvo svim domaćim političarima na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi 11. srpnja. Ukoliko ostanu važiti postojeća pravila i izborni status Srebrenice ne bude mijenjan, najveće šanse za pobjedu imat će kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata, čiji predsjednik Milorad Dodik u čestim javnim istupima negira genocidni karakter srebreničkog pokolja. Dodik se također protivi bilo kakvim izmjenama statusa Srebrenice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?