Napad na konvoj

Božji bijes 2: Turci će pokušati likvidirati izraelske vojnike?

'Palestinian students stand at the port in Gaza  city holding pictures of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan and the Turkish (L) and Palestinian flag following a rally beckoning him to visit
Foto: 'MAHMUD HAMS'
1/3
28.09.2011.
u 12:00

Nije isključeno da turski specijalci krenu u odmazdu, iako je upitno hoće li Erdogan imati hrabrosti

Na temelju videosnimki prošlogodišnjeg napada izraelskih komandosa na brod koji je prevozio pomoć opkoljenoj i blokiranoj Gazi, a u kojem je poginulo devet turskih mornara, turska je obavještajna služba došla do identiteta sva 174 specijalca. Prema tvrdnjama turskih medija, njihova su imena dobivena usporedbom snimki napada s fotografijama objavljenima na Facebooku, a pri tome je korišten i poseban program za prepoznavanje lica. Cjelokupna mreža izraelskih komandosa je, objavio je turski list Sabah, identificirana, a njihova imena predana su državnom tužitelju.

Repriza Božjeg bijesa

– Operacija prepoznavanja držana je u tajnosti, o njoj je doznao naš poseban tim, no više detalja nemamo – rekli su za Večernji list u redakciji Sabaha. Dio videosnimaka i fotografija turskim je obavještajcima dala i humanitarna organizacija IHH koja je i vodila konvoj, dok je ostali materijal korišten za prepoznavanje lica kupljen od fotografskih novinskih agencija diljem svijeta. Očekuje se da će turski državni tužitelj sada protiv imenovanih komandosa podnijeti tužbu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, ali analitičari ne isključuju mogućnost fizičke eliminacije izraelskih vojnika kao osvetu za prošlogodišnje sudjelovanje u akciji na moru. Time bi u stvari bila izvedena repriza izraelske akcije “Božji bijes” iz 1972. godine. Tada je izraelska obavještajna služba Mossad identificirala, locirala i pobila arapske teroriste koji su izveli pokolj izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu. Ovaj bi se put, odluči li se Turska za radikalne mjere, Izraelci mogli naći u ulozi progonjenih žrtava, a koliko je to izvediva mogućnost govori i podatak da su turske specijalne postrojbe jedne od najbolje opremljenih i obučenih jedinica u sklopu NATO pakta. Turski padobranci godinama su ulazili u teško pristupačna područja Iraka i Sirije gdje su napadali kurdske pobunjenike, pa su te prekaljene postrojbe zasigurno tehnički spremne za eventualne akcije odmazde. Ipak, sami Izraelci ne vjeruju da njihovim vojnicima prijeti bilo kakva opasnost.

Erdogan nema hrabrosti

– Erdogan nije Golda Meir, on nema hrabrosti da poduzme takvu akciju jer je svjestan posljedica. Turski se premijer u stvari ne brine za ljude, njega se ne tiče onih devetero poginulih u prošlogodišnjem incidentu, Erdoganu je to prilika za političku promidžbu. U svakom slučaju, to je puno buke ni zbog čega, kaže za Večernji list izraelski general Dov Tamari koji je ujedno i osnivač izraelske vojne obavještajne službe. Prema njegovim riječima, čak je i popis prilično netočan.

– Kao zapovjednik napada istaknut je čovjek koji je doista zapovijedao tom našom postrojbom, ali prije 25 godina – kaže general Tamari.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije