Rekonstrukcija Vlade

Božo Biškupić opire se smjeni, a Milinović i Kalmeta sigurno ostaju

\'16.09.2010., Zagreb - Izlazak clanova HDZ-a nakon sastanka u sjedistu stranke, Gordan Jandrokovic, Bozo Biskupic.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/5
21.12.2010.
u 07:45

Unatoč najavama da će izvanredna sjednica Sabora biti 27. prosinca, izgledno je da će to biti poslije Nove godine

Premijerka Jadranka Kosor donijela je odluku. Iz Vlade idu Marina Matulović-Dropulić, Ivan Šuker, Branko Vukelić i Božo Biškupić. Umjesto njih spominju se imena Marijane Petir i Davora Mrduljaša za mjesto M. Matulović-Dropulić, Martine Dalić i Zdravka Marića za Šukerovo mjesto te Mate Rabotega za mjesto B. Vukelića. No iz HSS-a tvrde da Marijana Petir nije u igri i da ne žele još jedno ministarstvo.

N. Obuljen nedovoljno jaka

Na Biškupićevu bi mjestu premijerka rado vidjela redatelja Krešimira Dolenčića, no dio hadezeovaca nije mu sklon, a ona smatra da državna tajnica Nina Obuljen nije dovoljno jaka za taj položaj. Unatoč najavama da će izvanredna sjednica Sabora biti održana 27. prosinca, sve je izglednije da će to biti poslije Nove godine. To što se u ovim smjenama J. Kosor uglavnom oslanjala na državne tajnike svjedoči u prilog tezi kako, zapravo, nema svojih ljudi.

Kako neslužbeno doznajemo, najviše ju je iznenadilo opiranje Biškupića da ode iz Vlade. Pozicije Božidara Kalmete i Darka Milinovića, još dvojice ministara čiji su se odlasci često spominjali, za sada su sigurne. I dok je dio njezinih koalicijskih partnera – Milorad Pupovac, Đurđa Adlešič i Furio Radin – za to da se rekonstrukcija obavi do Nove godine, čelnik HSS-a Josip Friščić zauzima se za odgodu poslije blagdana.

Ubrzati promjene

– Sabor ne treba izvanredno zasjedati u blagdansko vrijeme. Sve važne odluke mogu pričekati novu godinu – kazao je Friščić te dodao da ga nitko nije obavijestio o izvanrednoj sjednici, a kaže, nije spreman trčati na daljinsko upravljanje. S druge strane, Đurđa Adlešič tvrdi da nije točno kako su premijerku pritiskali da ubrza s rekonstrukcijom.

– Željeli smo pomoći da u predizbornu godinu uđe ojačana i da se stvori tim koji će omogućiti provedbu svih triju programskih stupova Vlade – objasnila je Đ. Adlešič. J. Kosor bila je spremna nakon povratka iz Bruxellesa provesti munjevitu rekonstrukciju. No nedostatak kadrova omeo ju je u toj nakani. Premijerka za rekonstrukciju ima potporu koalicije, u kojoj pak smatraju da potpredsjednik za investicije treba biti čovjek koji je stručnjak na tom polju, a ne ministar gospodarstva Popijač.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?