POBJEDA

Božo Ljubić prvi je predstavnik hrvatskog bloka u državnoj vlasti

ljubic
VL FOTO
21.05.2011.
u 12:29

Izabrani predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka nose većinski izborni legitimitet svojih naroda, istaknuo je Božo Ljubić

Božo Ljubić (HDZ 1990.) prvi je dužnosnik iz hrvatskog bloka koji je izabran na jednu dužnost na državnoj razini nakon listopadskih izbora. Voljom većine članova Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Ljubić je izabran za drugog dopredsjedatelja ovog tijela zakonodavne vlasti.

Jurišić bio protukandidat

Stranke platforme su za ovu poziciju bile kandidirale Zvonka Jurišića (HSP), ali je on u drugom krugu glasovanja dobio manje glasova od Ljubića, iza čije kandidature su stala oba HDZ-a. Naime, obojica su u prvom krugu dobila po 22 glasa za, 16 protiv i jedan suzdržan, ali kako niti jedan od njih dvojice nije dobio entitetsku većinu, pristupilo se glasovanju u drugom krugu u kojem je Ljubić dobio više glasova i postao član kolegija Zastupničkog doma. Za predsjedatelja Zastupničkog doma u prvih osam mjeseci izabran je Denis Bećirović iz SDP-a, a za prvog dopredsjedatelja Milorad Živković iz SNSD-a.

Oni su bili i jedini bošnjački i srpski kandidat za te pozicije. Novoimenovani predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Bećirović, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je konačno konstituirano ovo tijelo vlasti. On je naglasio da se pitanje suradnje novoizabranog rukovodstva Zastupničkog doma ne mora postavljati, jer su svi njegovi članovi izabrani na demokratski način i svi su dužni u interesu naroda i građana BiH surađivati na dobrobit svih. Jučer je izabrano i povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara.

- Dobili smo rukovodstvo Zastupničkog doma, a kada je riječ o Vijeću ministara BiH, to je pitanje još otvoreno, ali poslije današnjeg događaja očekujem da ćemo ubrzati i taj proces, kazao je Bećirović.
Govoreći o prioritetima u sljedećem razdoblju, Bećirović je naglasio da su se zakoni na čekanju nagomilali u Parlamentu te da novi saziv treba sada formirati povjerenstva kako bi BiH što prije imala predstavnike u međunarodnim institucijama.
- Očekujem da ćemo u relativno kratkom roku formirati Dom naroda i imati zakonodavni proces u punom opsegu. Ponudit ću kolegama u kolegiju da već u ponedeljak, 23. svibnja obavimo konzultacije i u najkraćem mogućem roku zakažemo sjednicu kolegija, a nakon toga i sjednicu Zastupničkog doma, kazao je Bećirović.

Pokretač dijaloga u BiH

Božo Ljubić je zahvalio zastupnicima na povjerenju i izrazio nadu da će izbor kolegija Zastupničkog doma biti pokretač nastavka konstruktivnog dijaloga u BiH. “Danas izabrani predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka nose većinski izborni legitimitet svojih naroda”, naglasio je Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990. - Nadam se će ovo biti primjer i poticaj za intenziviran dijalog i kompromis za dogovaranje većine za formiranje Vijeća ministara, kazao je Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?