Rano stupanje u brak

Brak prije 18. godine za mnoge je realnost

Vjenčanje
19.06.2013.
u 11:09

Rezultati istraživanja otkrivaju kako se jedna od deset žena dobi 20 do 49 godina udala prije 18. godine, a u dobi 20 do 24 postotak je niži

Brak prije 18. godine je realnost za mnoge mlade djevojke. Prema podacima UNICEF-a, procjenjuje se da se više od 60 milijuna žena od 20. do 24. godine života udalo prije navršenih 18 godina života. Postotak žena životne dobi između 20 i 49 godina života u BiH koje su stupile u brak prije 18. godine iznosi deset posto u Federaciji BiH i osam posto u RS-u, dok je taj postotak kod muškaraca manji i iznosi manje od jedan posto.

Prostor cijele BiH

To su rezultati istraživanja provedenog na cijelom prostoru BiH, a koje također otkriva kako je postotak žena koje su stupile u brak prije 18. godine veći u seoskim sredinama, a riječ je o 12 posto, dok u gradskim sredinama taj postotak iznosi 5 posto. Podaci o stupanju u brak prije 15. i 18. godine života pokazuju da je manje od jednog postotka žena dobi od 15. do 49. godine života stupilo u brak prije napunjenih 15 godina života te da se praksa stupanja u brak ne razlikuje u velikoj mjeri unutar dobnih skupina. Naime, postotak je najviši među ženama dobi od 25 do 29 godina života i iznosi jedan posto, dok među ženama koje su u vrijeme istraživanja imale od 15 do 19 nema onih koje su stupile u brak prije 15. godine života. Rezultati ovog istraživanja, također, otkrivaju kako se jedna od deset žena dobi od 20 do 49 godina života udala prije navršenih 18 godina. U skupini mlađih žena dobi od 20 do 24 i od 25 do 29 godina života niži je postotak stupanja u brak prije navršene 18. godine.

Razlike u godinama


Zanimljivi su i rezultati vezani uz starosnu dob između muškaraca i žene koji su u bračnoj zajednici, odnosno razlika u godinama između supružnika. Tako za muškaraca koji je deset ili više godina stariji od bračnog druga udano je devet posto žena životne dobi između 20. do 24. godine. Također, skoro polovina žena, čak 48 posto ove dobi je trenutačno udana, ili živi s partnerom koji je do pet godina stariji od njih. Postotak takvih brakova u RS-u je 49 posto, dok je u Federaciji BiH 47 posto. Kada su u pitanju brakovi s mlađim partnerima, pet posto žena u BiH živi u braku u kojem je partner pet godina mlađi. Na kraju, važno je istaknuti kako sva istraživanja, pa i ovo koje je provedeno u BiH, sugeriraju da mnogi čimbenici utječu na rizik da malodobne osobe završe u braku. Siromaštvo, zaštita djevojčica, čast obitelji i sigurnost tijekom razdoblja socijalnih previranja smatraju se značajnim društvenim čimbenikom rizika koji dovodi do udaje djevojčica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?