Državne tajne

Branitelji: Oduzmite povlastice, osiguranje i ured Stjepanu Mesiću

\'16.04.2011., Zagreb - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor susrela se s predstavnicima braniteljskih udruga. Ivan Cermak u drustvu predstavnika udruga dolazi na sastanak. Photo: Jurica Galoic/PIXSEL
Jurica Galoić/PIXSELL
20.04.2011.
u 12:00

- Što će osiguranje čovjeku koji vlastite interese stavlja ispred interesa države, pita Zvonko Milas iz UHBDDR-a

Zatražit ćemo od Vlade RH pisanim putem da u hitnu proceduru u Sabor uputi promjenu Zakona o posebnim pravima predsjednika RH nakon prestanka dužnosti, kazao je predsjednik Hvidre i zastupnik HDZ-a Josip Đakić.

– Udruge proizišle iz Domovinskog rata smatraju da Stipi Mesiću treba oduzeti ured i osiguranje te sve privilegije kojima se koristi jer ga smatramo veleizdajnikom – istaknuo je Đakić.

Čekamo odgovor J. Kosor

Pritom je potvrdio da su tu inicijativu iznijeli na sastanku u Vladi u subotu, ali se premijerka nije očitovala. Na spomenutom sastanku s premijerkom Kosor bilo je 40-ak predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Predsjednica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar ističe da je uime svoje udruge još u petak, nakon prvostupanjske presude generalima, uputila dopis Vladi i Saboru, u kojem traži odgovornost za propuste vezane uz svjedočenja i davanje brijunskog transkripta koji je bio temelj optužnice i presude generalima. Kaže, na sastanku u Vladi zatražila je da se bivšem predsjedniku Mesiću oduzme ured i osiguranje jer je Haagu dao dokumente s oznakom "državna tajna" iako su ga tada neki bliski suradnici upozoravali da to ne čini.

I predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Zvonko Milas je za to da se Mesiću oduzme ured i osiguranje.

– Što će osiguranje čovjeku koji vlastite interese stavlja ispred interesa države? – pita Milas. Sličnog je stajališta i Tom Kaćinari iz Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskoga rata.

"Ured mu je beskoristan"

– Treba istražiti ulogu onih koji su svjedočili u Haagu protiv naših generala i koji su lažno optužili cijeli tadašnji državni vrh – ističe Kaćinari. A Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije, i Neda Balog iz Udruge udovica Domovinskog rata smatraju da pravnim putem treba ispitati sve propuste vezane za curenje dokumenata s oznakom tajne, ali i okolnosti pojedinih svjedočenja. Slažu se da nakon toga te osobe trebaju snositi sve pravne posljedice uključujući i zahtjeve poput ovoga za oduzimanje ureda i osiguranja.

Predsjednik Udruge gardijskih brigada RH Ivica Tolić tvrdi da je za to da se utvrdi tko je davao dokumente Haagu i više od onoga što je naloženo Zakonom o suradnji sa Sudom u Haagu, kao i to tko je što svjedočio. Podržat će, kaže Tolić, zahtjev da se Mesiću oduzme ured jer je beskoristan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije