NA ROČIŠTU

Breivik zatražio da mu za 77 ubojstava dodijele ''orden časti''

\'Anders Behring Breivik, 32, who according to local media was arrested by police after the shooting in Utoeya, is seen in this handout photo released to Reuters on July 23, 2011. A gunman dressed in
Arhivska fotografija
06.02.2012.
u 17:59

Norveški ekstremist i dalje odbija prihvatiti odgovornost za ubojstva te nadležnost suda koji ga krivično tereti

Norveški desničarski ekstremist Anders Behring Breivik (32) koji je ubio 77 ljudi zatražio je u ponedjeljak da mu se dodijeli vojni ''orden časti'' te da ga se pusti na slobodu.

Prema Huffington postu, masovni ubojica uputio je neobični zahtjev tijekom posljednjeg ročišta o pritvoru prije početka suđenja koje je zakazano za 16. travnja. I ovoga puta priznao je ubojstva mladih članova Laburističke stranke na otoku Utoyi te postavljanje bombe kod zgrade parlamenta u Oslu 22. srpnja prošle godine, no ponovno je odbio prihvatiti odgovornost za ubojstva te nadležnost suda koji ga krivično tereti.

Svoje je akcije opisao kao eliminiranje ''izdajica'' koje su podržavale imigraciju te time promovirale ''islamsku kolonijalizaciju Norveške''. Iako i dalje tvrdi da je zapovjednik u militantnoj organizaciji koja teži srušiti europske vlade te ih zamijeniti ''patriotskim'' režimima koji će biti spremni deportirati muslimane, istražitelji nisu pronašli dokaze koji bi govorili o točnosti ubojičinih tvrdnji.

Podsjetimo, sudac je ranije odbacio prvotno psihijatrijsko vještačenje Breivika te pod pritiskom obitelji žrtava i javnosti naredio da se ono ponovi. Ako se dokaže da Breivik boluje od shizofrene paranoje, tada će kaznu izdržavati u psihijatrijskoj ustanovi. U protivnom bi za krvavi pohod mogao dobiti samo 21 godinu zatvora.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije