Nova vlada

Britanija protiv trećeg entiteta i za jaku vladu u Sarajevu

Hague
Vl foto
21.05.2010.
u 12:00

Ministar vanjskih poslova V. Britanije zalaže se za jaku, centralistički uređenu BiH, bez trećeg entiteta

Nema trećeg, hrvatskog entiteta, nema odcjepljenja Republike Srpske - temeljeni je sadržaj buduće vanjske politike prema BiH koju će promovirati nova britanska koalicijska vlada na čelu s premijerom Davidom Cameronom.

Jaka država BiH

Centralistički uređena država, s jakim državnim polugama vlasti, politički je koncept na kojem će britanska diplomacija, sudeći po prvim najavama njezina ministra vanjskih poslova Williama Haguea, jako inzistirati. “Raspad zemlje u neovisne etničke državice ne bi bila samo nagrada za etničko čišćenje, što je moralna uvreda, nego nosi i rizik stvaranja neuspjele države u srcu Europe. Snažan pristup trebao bi se usredotočiti na jedinstven cilj: središnju vladu u BiH dovoljno učinkovitu da odgovori zahtjevima za članstvo u EU-u i NATO-u”, poručio je novi britanski šef diplomacije. Ministar William Hague i bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, još dok je njihova stranka bila u oporbi, u nekoliko svojih tekstova objavljenih u britanskim medijima prizivali su jaku državu BiH i veći politički angažman EU-a i SAD-a u njoj. Dužnosnici iz RS-a i mediji tvrde da na britanskog ministra utječe moćan bošnjački lobi na čijem čelu stoji bošnjački član

Silajdžićev utjecaj

Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Za Hagueovu savjetnicu Arminku Helić, ratnu izbjeglicu iz bivše UN-ove enklave Žepa, tvrde da je imala presudan utjecaj da se nova britanska vlada ubuduće jače angažira u BiH. Nervozu među srpskim dužnosnicima oko budućeg utjecaja britanske diplomacije na stanje u BiH unio je podatak prema kojem je bliski suradnik premijera Davida Camerona postao Ed Luelin, nekadašnji šef ureda Paddyja Ashdowna u Sarajevu. Prvi je nervozu prema novom političkom pravcu britanske diplomacije pokazao premijer RS-a Milorad Dodik. Na izjavu ministra Williama Haguea da međunarodna zajednica u BiH treba pokazati mišiće, premijer Dodik mu je poručio “da ne glumi siledžiju”.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:37 21.05.2010.

Naslov je pogrešan, ne treba pisati \"Britanija protiv trećeg entiteta i za jaku vladu u Sarajevu\" već naslov treba biti: \"Britanija za treću Jugoslaviju!\" Stvari treba nazivati pravim imenom, a ne okolišati. Englezi jednostavno žele obnoviti Jugoslaviju.

OB
-obrisani-
21:49 21.05.2010.

Škoti imaju referendum za otcjepljene od Velike Britanije krajem ove godine. A koliko su englezi \"teški\" oko tih stvari, pokazatelj je i taj što su škoti i službeno referendum najavili punih godinu dana ranije iako su o njemu naveliko pričali već i prije. A referendumsko pitanje će zapravo imati četiri moguća odgovora, a ne samo otcjepljenje DA ili NE, sve me nekako podsijeća na mučnu situaciju oko izlaska Hrvatske iz SFRJ, znaš da ti neće dati da odeš mirno pa sve pripremaš teren ne bi li kako uspio izmigoljiti samo da ne bude najgoreg. Eto, kod nas nije prošlo bez najgoreg, a škotima želim sreću. Odu li škoti, pade \"Velika\" Engleska kao kula od karata jer otići će i Wels, a konačno će se i irci riješti okupacije na svome otoku.

BR
Breuk
14:45 21.05.2010.

Da li će Britanija postojati u budućnosti veliki je upitnik, oni treniraju svoje probleme samo malo dalje od svoje kuće, pitanje je dana kad će se Škoti zahvaliti na tutorstvu ovim pokretačima većine zla na ovome svijetu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?