Posjet

Britanski ministar traži ozbiljnost od političara u BiH

Vjekoslav Bevanda
25.10.2012.
u 09:17

Britanski ministar William Hague kazao je kako BiH može biti članica NATO-a i EU-a samo kao jedinstvena i suverena država

Reforme, stabilnost, integracije, tri su ključne riječi koje su se vrtile na svim sastancima koje je ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague imao jučer u Sarajevu s domaćim dužnosnicima i predstavnicima diplomatskog kora u BiH. Od svih počevši od članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, ministra vanjskih poslova BiH, šefa Ureda OHR-a dobio je obećanje kako će BiH raditi na reformskim postupcima s ciljem približavanja države NATO savezu i članstvu u EU. Ministar Hague koji je dobar poznavatelj prilika u BiH koji je prije ove dužnosti često bio gost u Sarajevu dao je obećanje kako će vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja snažno vjeruje da će budućnost BiH pomoći njenom približavanju u članstvu u NATO-u i EU-u. “Učinit ćemo sve što možemo da podržimo BiH na putu k ispunjenju ovih ciljeva. Ali, da budem jasan, BiH može biti članica EU-a samo kao jedinstvena i suverena država. Oni koji misle da postoji drugi način, griješe, i oni koji podrivaju BiH neće biti naši partneri”, naglasio je Hague nakon razgovora s predsjedateljem VM-a BiH Vjekoslavom Bevandom.

Britanski ministar naglasio je kako pristupanje BiH euroatlantskim integracijama treba se kretati onoliko brzo koliko su njene vođe spremne. Ministar Hague pozdravio je napore predsjedatelja Vijeća ministara Bevande za reforme ističući da BiH ima jednak potencijal kao i susjedne zemlje, te da će ako zaostane iza susjeda, najveće posljedice osjetiti njeni građani. “Dobili smo upozorenje da se uozbiljimo, te da svijet polako gubi strpljenje čekajući da mi u BiH nešto uradimo za dobrobit naše zemlje. Upozoreni smo da uradimo nešto za dobrobit naše zemlje i da se posvetimo onome za šta smo plaćeni iz državnog proračuna. U najkraćem vremenu od nas se očekuje deblokada svih problema”, rekao je Bevanda, zahvalivši se prijateljskoj državi Velikoj Britaniji na svemu što čini da potakne bh. lidere na putu k euroatlantskim integracijama. Poseban naglasak britanski ministar dao je rješavanju presude u slučaju Sejdić-Finci, pitanje koordinacijskog mehanizma s EU-om i vojne imovine. Hague se susreo s visokim predstavnikom Inzkom i ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom koji je od njega zatražio angažman oko poticanja investicija. Hague se sastao s predstavnicama Udruženja žrtava seksualnog nasilja u konfliktu u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?