SUSRETI

Brojni susreti političara prije sporne sjednice Doma naroda

parlament
Zvonimir Ćorić
06.03.2011.
u 14:06

Zasjedanje Doma naroda su ocijenili nezakonitim iz SIP-a, na što se ne obazire trenutačni predsjedatelj Stjepan Krešić koji je promijenio stranački dres

Do četvrtka će se održati više susreta političkih stranaka u BiH, predstavnika međunarodne zajednice i diplomata kako bi se pokušao postići dogovor i izbjegne kriza uoči održavanja sjednice federalnog Doma naroda koju je posve nezakonito i mimo procedura sazvao predsjedatelj ovoga doma u starome sazivu Stjepan Krešić.

Inicijativa EU i SAD

Kako doznaje Večernjak, nekoliko susreta održat će se na poticaj Europske unije i administracije Sjedinjenih Država. Kako se očekuje, već sutra najavljen je susret čelnika dva HDZ-a u BiH Dragana Čovića i Bože Ljubića s veleposlanicima zemalja članica Vijeća za provedbu mira koji su zaduženi za provedbu mirovnoga sporazuma. Sve do eventualnog održavanja ovoga doma razgovori političkih stranaka imaju smisla, no nakon toga bit će značajno smanjen manevarski prostor za djelovanje. Iako je posve jasno da se zasjedanje Doma naroda ne može održati sukladno zakonu jer je i Ustavni sud ranije donio odluku o tome, neizvjesno je kako će se postaviti međunarodna zajednica prema ovome potezu. Naime, iako su izabrani u skupštinama, 36 članova još nisu postali izaslanici u Domu naroda jer im Središnje izborno povjerenstvo nije dodijelilo uvjerenja. Do daljnjeg još uvijek vrijedi stari saziv Doma naroda. Novi izaslanici ne mogu potpisati suglasnost da prihvaćaju ili pak odbijaju mandat, a nakon toga niti pristupiti i položiti prisegu.

Svega je toga svjestan i trenutačni predsjedatelj Stjepan Krešić koji, podsjetimo, nije uspio niti u drugome krugu ponovljenih izbora u Čapljini ući kao zastupnik u Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije kao član HDZ-a 1990. nakon čega je naglo promijenio mišljenje i pristupio u redove HSP-a BiH koji podržava SDP i njihovu političku platformu.

Lagumdžija u Ateni

Istodobno, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija jučer je tijekom susreta socijaldemokratskih lidera informirao predsjednika SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Srbije Borisa Tadića o trenutačnim aktivnostima u procesu provedbe izbornih rezultata te o koracima koji će uslijediti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?