vojna država

Brojnošću vojske Kim Jong-un pokazuje svoju snagu

kim jong il (1)
Reuters/AFP/Pixsell
04.01.2012.
u 10:30

Sjeverna Koreja broji čak milijun i 20.000 vojnika te rekordan broj tenkova, ratnih brodova i artiljerije

Sjevernokorejska vojska iz dana u dan sve je jača bez obzira što je ekonomska situacija u zemlji poprilično loša. Upravo zbog stalnog osnaživanja vojske zemlje koja je već dva puta testirala nuklearno oružje stručnjaci upozoravaju kako bi zemlja s novim vođom koji je željan dokazivanja mogla postati velika opasnost za ostatak svijeta.

Samo dva tjedna nakon što je Kim Jon-il, vođa ove povučene države preminuo, Sjeverna Koreja jasno je pokazala kako i dalje želi ostati vojna država u kojoj vojska predvodi sve aspekte društva.

Korejski institut za ekonomska istraživanja smješten u Seoulu u svom izvješću za 2011. godinu potvrdio je, donosi Reuters, kako Sjeverna Koreja broji čak milijun i 20.000 vojnika te rekordan broj tenkova, ratnih brodova i artiljerije.

Iako je broj sjevernokorejskih borbenih letjelica manji nego 1986. od 1990. bitno su osnažene vrhunskim borbenim zrakoplovima MiG-29. Također je znatno povećan i broj podmornica.

Ipak, analitičari tvrde kako je većina sjevernokorejskih borbenih vozila zastarjela, a male zalihe goriva onemogućile bi bilo kakvu dužu vojnu operaciju.

Južnokorejska vojska broji oko 700.000 vojnika i zajedno s 28.000 američkih vojnika i dalje je brojčano nadmašena od strane Sjevera.

Analitičari smatraju kako će novi neiskusni vođa Sjeverna Koreje Kim Jong-un držati militarističke politike svoga oca, a na vojne napade ili daljnja testiranja nuklearnog oružja mogao bi se odlučiti u želji da se pokaže kao snažni vođa baš kao njegov otac i djed.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?