praksa u africi

Bruna Sanader u Keniji volontira u bolnici i pomaže siromašnima

bruna sanader
Udruga Plavi Anđeo
29.10.2013.
u 07:45

Na mjesec dana u Keniju otišlo je petero mladih liječnika koji su tek završili studij medicine

Mlađa kći bivšeg premijera Ive Sanadera udobnost vile u Kozarčevoj na mjesec je dana zamijenila potpuno drukčijim uvjetima. Preko udruge Plavi anđeo Bruna je otišla u mjesto Akala u Keniju gdje s još četvero svojih najbližih kolega i prijatelja s Medicinskog fakulteta volontira u bolnici. Najčešće rade testiranja na malariju, a u srednjim školama djeci koja nerijetko nemaju oba roditelja drže predavanja o prevenciji od side.

Teški uvjeti

U sklopu svoje volonterske misije Bruna je s kolegama posjetila i siromašne obitelji u selu Akali, a na dar odnijeli su im hranu i madrace. Nesebičan čin Sanaderove mlađe kćeri za svaku je pohvalu.

Od liječnika se očekuje da pomažu ljudima, no neće se baš svi upustiti u takvu akciju. Nije tajna da volonteri u afričkim zemljama žive u vrlo teškim uvjetima, bez ugodnosti. Jede se vrlo malo, obroci su oskudni, a nema ni internetske veze.

Mlada liječnica Bruna na Medicinskom je fakultetu diplomirala ovog ljeta i to s prosjekom ocjena 4,5. A jedna od rijetkih četvorki u Bruninu indeksu je iz predmeta epidemiologija koji predaje Sanja Musić-Milanović, supruga premijera Zorana Milanovića. Međutim, gospođa Musić-Milanović nije ispitivala Brunu Sanader. Na Medicinskom fakultetu nitko se nije začudio što je Bruna otišla u Keniju.

Podrška kolega

– Svaka im čast što su to napravili – najčešći je komentar bivših kolega i mladih liječnika. Oni su, dodaju, kao ekipa uvijek bili zajedno pa im nije čudno što su sada zajedno i otišli volontirati u Keniju. Za mlade liječnike nema bolje prakse od toga. Jer to je rad u nemogućim uvjetima. Nemate svu tehniku, praktički samo stetoskop. Tu se najviše nauči – komentirao je jedan njihov bivši kolega s Medicine.

Predsjednica humanitarne udruge Plavi anđeo Dragica Kopjar kazala je da su u Keniji organizirali jako dobar program za mlade liječnike koji volontiraju u lokalnim "health centrima", bolnicama, drže predavanja po lokalnim školama o očuvanju zdravlja, zaštiti od side, posjećuju okolna sela, druže se s djecom u sirotištu.

– Kad će mladi liječnici otići ako ne sad, prije nego se zaposle. Tko bi im dao mjesec dana slobodno na poslu. Oni su se od svibnja pripremali za taj put i informirali se kako se ponašati u Keniji – objasnila je Dragica Kopjar.

Njezina udruga humanitarne akcije organizira i u Ugandi, Indiji i Nepalu gdje volonteri rade u sirotištu, grade kuće od blata, rade kao treneri...

>>Hrvati u Africi, Indiji i Nepalu školuju djecu i spašavaju gladne

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?