Poziv u SAD

Budimir će popustiti kada izgubi potporu ‘stranaca’

Moon
06.02.2013.
u 09:22

Na snazi je najveća politička i institucionalna kriza od uspostave FBiH

Da je stanje u Federaciji BiH normalno, vijest da je predsjednik tog entiteta Živko Budimir “u službenom posjetu SAD-u, gdje će s dužnosnicima američkog Kongresa i Senata razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH i BiH”, bila bi potpuno očekivana i poželjna.

Glavni akter krize

No, imajući u vidu da je upravo Budimir glavni akter višemjesečne institucionalne krize u Federaciji, iznenađuje što mu Amerikanci i na ovakav način pušu u leđa i potiču ga da nastavi s “predsjedničkim” igrama. Nakon nedavnih istupa američkog veleposlanika i posebnog povjerenika EU-a, u kojima su kritizirali Budimirovo uvjetovanje smjene federalne Vlade, očekivao se dodatni pritisak na ovog dužnosnika o čijem legitimitetu dovoljno govori podatak da ga ne podupire niti trećina članova Parlamenta FBiH. Umjesto toga, uslijedio je Budimirov novi put u SAD, gdje mu se očito pridaje značaj koji on ni po čemu ne zaslužuje. Poziv Budimiru na molitveni doručak u Bijeloj kući ili organiziranje sastanaka s kongresnicima i senatorima, potpuno je neobjašnjivo ako se zna da Budimir tamo može zastupati eventualno onih 2000 ljudi koji su glasovali za njega na zadnjim izborima i nikoga više. Po toj osnovi bi isti protokol u SAD-u mogao biti organiziran za dužnosnike u BiH koji su na mnogo nižim razinama vlasti. Jasno je da međunarodna zajednica, a ponajviše SAD, vode glavnu riječ u FBiH i sve dok oni ne odluče da Budimir treba prestati s iskorištavanjem mehanizama predsjednika, kriza u ovom entitetu neće biti riješena.

Pozicija i odlučivanje

Već dvije godine, otkako su instalirali Budimira na poziciju entitetskog predsjednika, stranci toleriraju njegovu samovolju, čiji je rezultat najveća politička i institucionalna kriza od uspostave Federacije. Kako je priopćeno iz Budimirovog Ureda, on će u SAD-u “iznijeti svoj stav i viđenje aktualnog stanja, te dati prijedloge što skorijeg rješenja krize zbog koje, mišljenje je Budimira, najviše trpe građani i narodi”. Njegovi domaćini mogli bi mu olakšati situaciju i objasniti mu kako je rekonstrukcija Vlade FBiH, sukladno volji parlamentarne većine, najlakši, najbrži i najjeftiniji način da se izađe iz krize. Jesu li mu i što rekli, pokazat će se vrlo brzo nakon Budimirovog povratka iz Amerike, kada ponovno bude u poziciji odlučivati hoće li se nastaviti politička agonija zbog koje, kako je to zapazio Budimir, najviše trpe građani i narodi u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?