Neformalni susret

Budimir obećao promjenu vlasti, a Ljubić najavljuje mjere HDZ-ova

Inzko
11.01.2013.
u 09:48

Budimir se, kako se doznaje na sastanku, nije protivio smjeni ministara, tražeći poziciju za sebe

Kao svojevrsnu ulaznicu za razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice, koji se očekuju sljedećeg tjedna, jučer su se na neformalnom ručku u Sarajevu susreli predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić i HDZ-a 1990. Božo Ljubić sa Živkom Budimirom kako bi se pokušala razriješiti kriza u kojoj je praktično paralizirana vlast u ovome entitetu. Trojica sudionika razgovora nakon sastanka - ručka, koji je potrajao duže od dva sata davali su ohrabrujuće izjave koje, međutim, kako se doznaje ne odražavaju stvarne namjere svih sudionika. Ovaj sastanak rezultat je više političkih, diplomatskih napora da se konačno nadvlada kriza, ili pak dalje odugovlači rješenje na čemu inzistiraju stranke čiji su ministri iz reda SDA, HSP-a i Boljitka, grupacije kojoj je dio i sam Budimir.

Većina i vlast

Budimir prema navodima sudionika je na sastanku tražio poziciju za sebe i nije sporio zahtjev parlamentarne većine da izabere novu Vladu nakon što već sljedećih dana parlamentarna većina sastavljena od SDP-a, SBB-a BiH i dva HDZ-a u parlamentu izglasa nepovjerenje sadašnjoj Vladi na čelu s Nerminom Nikšićem. 
“Izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH pred sve aktere i subjekte i bez obzira na koji su način došli na tu poziciju stavlja odgovornost za rješenje krize”, rekao je Ljubić za Večernjak nakon susreta. Po njegovim riječima ne dođe li skoro do uspostave nove federalne Vlade, dva HDZ-a neće podržavati zakone niti odluke u federalnom Parlamentu.

“Nova vlast treba se realizirati kao odraz nove parlamentarne većine. U slučaju da se to bude odugovlačilo, jedina alternativa su prijevremeni izbori koji pak nisu definirani zakonom. Najmanje što će se dogoditi je da dva HDZ-a neće više glumiti parlamentarnu većinu, a nisam siguran da je na to spreman SBB- koji nema svoje ministre u Vladi”, dodao je Ljubić.
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je kako je jučerašnji sastanak veoma važan jer su počeli izravni razgovori što je usuglašeno na sastanku održanom prije nove godine u Mostaru na sastanku četvorke.

Odlazi na put?!

“Činjenica da se sastanak održao je veliki korak. Mi smo tražili da pogledamo javnosti u oči i dođemo do zaključka da je kriza u Federaciji BiH iznimno velika i da ta kriza može utjecati na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Naša je zajednička odgovornost napraviti sve kako bi ta kriza što kraće trajala”, dodao je čelnik SBB-a. Budimir je pak nakon sastanka ponavljao istu frazu kako neće da se procedura imenovanja nove vlasti treba provesti sukladno Ustavu FBiH, iako je on izabran neustavno i nezakonito, što je uostalom potvrdilo i Središnje izborno povjerenstvo (SIP). 
Usporedno s potezima u federalnom Parlamentu, doznajemo da su za sljedeći tjedan sazvani i sastanci s predstavnicima međunarodne uprave u BiH. Istodobno, neslužbeno se doznaje da bi Budimir trebao otputovati na duži službeni put što upućuje na zaključak da će se rekonstrukcija vlasti nastaviti otezati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?