Pismo predsjednika

Budimir protiv Heleza, Vlada FBiH za reviziju

Helez
17.05.2012.
u 11:49

predsjednika FBiH ne uvažava federalna Vlada i ministri iz HSP-a

Nakon niza upozorenja da se revizija korisnika prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite ne provodi zakonito i da Federalno ministarstvo za pitanje branitelja i invalida Domovinskog rata, na čelu s ministrom Zukanom Helezom, svjesno nastavlja s tom praksom, bio sam prinuđen donijeti odluku o prestanku važenja odluke o imenovanju članova tima za koordinaciju, a na prijedlog razrješenje tima za koordinaciju, stoji na početku pisma koje je predsjednik FBiH Živko Budimir poslao mjerodavnim institucijama vlasti, a čiji sadržaj objavljuje Večernjak.

Pismo institucijama

U pismu zbog kojeg je ušao u otvoreni sukob s federalnom Vladom, koja zajedno s HSP-ovim ministrima u istoj Vladi nije podržala Budimira, nego ministra Heleza, aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izričito traži da se prestane s nastavkom, po njemu, nezakonite revizije branitelja i invalida rata. Pozivajući se na važeća zakonska riješenja i ovlasti, koje kao predsjednik Federacije BiH ima, Živko Budmir u pismu objašnjava zbog čega je imenovao tim za koordinaciju, čiji je zadatak analiza i nadzor rada revizijskih timova koji “češljaju” papirologiju po kojoj su invalidi rata i vojni umirovljenici stjecali prava na vojne mirovine i invalidninu. Tim za koordinaciju trebao je davati prijedloge plana rada revizijskih timova za kontrolu i s njima formirati popis o svakom pojedinačnom slučaju po imenu korisnika prava novčane naknade. Nakon obavljene kontrole i donesene konačne odluke, stoji dalje u pismu, revizijski i tim za koordinaciju dužni su predati popis predmeta Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida rata radi daljnjeg postupanja. Revizijski timovi su trebali, po njegovom naputku, nakon svakog pregledanog predmeta sačiniti zapisnik, a taj zapisnik obvezno potpisuju članovi revizijskog tima za kontrolu, revizijskog tima za koordinaciju i predstavnik pravnog subjekta kod kojeg je obavljena kontrola.

Nezakonita revizija

Na drugoj strani od predsjednika Federacije BiH uspostavljeni tim za koordinaciju tjedno je od revizijskih timova za kontrolu trebao dobivati izvješća o njihovu radu. “No”, ističe u pismu Živko Budimir, koji je zbog svega ostao na vjetrometini kad je u pitanju obustava revizije vojnih umirovljenika i ratnih invalida, “tim za koordinaciju nikada nije obavljao zadatke koji su mu zakonom i podzakonskim aktom decidno navedeni”. Stoga je sukladno zakonskim ovlastima i Zakonu o upravnom postupku donio odluku o razrješenju članova revizijskog tima za koordinaciju zbog povreda materijalnog prava. Na taj način, ističe, želio je javnosti i tijelima vlasti poručiti da je nastavak revizije branitelja i invalida rata nezakonit.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?