Blokada

Budimir zaustavio ulazak legitimnih Hrvata u vlast FBiH

Živko Budimir
20.12.2012.
u 12:03

Živko Budimir je pozvao sve ministre da nastave s radom u Vladi FBiH

Predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir, odbacio je jučer zahtjev premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara u entitetskoj Vladi koji dolaze iz SDA, HSP-a i NS-a Radom za boljitak, dok pravosudna tijela ne okončaju postupke na koje se, između ostalog, poziva premijer u svom zahtjevu.

Otvorena pitanja

Nadugo i naširoko je jučer Budimir pred brojnim novinarima elaborirao svoju odluku koja je, kako tvrdi, jedina moguća, jer on nije nadležan odlučivati o zakonitom postupanju ministara i prejudicirati sudske odluke o tome tko je kršio Ustav, zakone i propisane procedure. - Kao predsjednik Federacije BiH, ne želim na bilo koji način prejudicirati i uplitati se u odluke nadležne sudske vlasti, odluke nadležnih pravosudnih tijela koje će biti donesene sukladno zakonu, a koje se odnose na otvorena pitanja o sporovima u vezi s funkcioniranjem izvršne vlasti u FBiH, te da se od mene prijedlozima o razrješenju traži stav da prije odluke  pravosudnih tijela, a koja su nadležna presuditi tko je kršio Ustav FBiH, zakone i propisane procedure. Uzevši u obzir činjenicu o pokrenutim sporovima o postupcima u Vladi FBiH, odlučio sam da do okončanja postupka u pravosudnim institucijama FBiH ne prihvaćam prijedloge predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića za razrješenje osam ministara u Vladi FBiH, naveo je Budimir, dodajući kako očekuje da Vlada “nastavi s normalnim funkcioniranjem“. U obrazloženju svoje odluke Budimir, ipak, nije propustio pokazati kako vjeruje da Nikšić nije u pravu niti kada je u pitanju upućivanje prijedloga proračuna u parlamentarnu proceduri ni kada je riječ o odlukama vezanim uz Razvojnu banku FBiH. Najzanimljiviji je svakako bio njegov pokušaj obaranja premijerove argumentacije da sporni ministri ne uživaju povjerenje parlamentarne većine. Poručio je kako se pri pokušaju smjene vlasti ne poštuju procedure, a nakon što je novinarima održao predavanje o osnovama demokracije, Budimir je ustvrdio kako su institucije vlasti u BiH samo “loša fasada vladavine stranačkih lidera”.

Smjena Nikšića

Nikšić je 10. prosinca uputio zahtjev Budimiru za razrješenje osam ministara, koji su članovi Boljitka, SDA i HSP-a, uz obrazloženje da oni ne uživaju podršku parlamentarne većine, da su svojim opstrukcijskim ponašanjem doveli u pitanje rad federalne Vlade i da nemaju politički kapacitet za obavljanje ministarskih funkcija. Dan kasnije, zastupnički klubovi SDA, NS-a Radom za boljitak i HSP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputili su zahtjev Budimiru da razriješi dužnosti premijera Nikšića, ali taj zahtjev predsjednik Federacije BiH još nije razmatrao. - Ta će odluka vjerojatno biti istovjetna, jer nije na meni da presuđujem o zakonitosti premijerovih postupaka - kazao je Budimir. Iako su ga novinari upitali o mogućnosti da parlamentarna većina iznađe drugi način za rekonstrukciju izvršne vlasti, Budimir nije dao određen odgovor, ponavljajući kako će prihvatiti sve što je sukladno Ustavu i zakonima.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar mile ivancic
mile ivancic
21:03 21.12.2012.

Živko Budimir je pravi predsjednik! Sve što radi, radi u skladu sa ustavom i zakonima. Svaka mu čast! Ima ona narodna: " Nek se ljuti koga smeta, Budimir je pravaš svijeta"!

KO
kolovoz
21:23 21.12.2012.

nezgodan igrac taj bludimir...da covjeku vlast i odmah ces saznati kakav je on kao covjek..zalijepio se ko muha

KR
krtica
23:40 21.12.2012.

Ne da castohlepac fotelje... ugnijezdio se i s nametnutim ustavom i zakonima pokusava odrzati diktaturu stranaca u BiH. Ali, volja naroda ce pobjediti!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?