Veliki odjek

Budućnost zajednice

gimnazija
Braco Selimović
25.04.2012.
u 16:19

Ovi mladi ljudi rade društveno korisne stvari, pomažu starijima i humanitarno djeluju

Projekt o socijalnoj osjetljivosti građana, koji su uradili učenici Gimnazije fra Grga Martić iz Mostara prošao je zapaženo i imao odjeka u javnosti. Ono što se ni u kojem slučaju ne može osporiti, to je kvaliteta i ozbiljnost u pristupu njihovom projektu.

Razmjena iskustava

Sve to nas je potaknulo da ih posjetimo, porazgovaramo s njima, kako bismo iz prve ruke saznali što ti mladi ljudi, naravno uz uobičajene tinejdžerske aktivnosti, rade i što ih interesira. “Ovo je grupa Connecting Classrooms koja djeluje pri organizaciji British Council. Aktivnosti ove sekcije traju već dvije godine i u sklopu tih aktivnosti djelujemo na području lokalne zajednice ali i znatno šire. Ovaj projekat British Councila okuplja 10 škola u BiH i po 10 škola iz tri prijateljske države, a to su Škotska, Španjolska i Poljska”, istaknula je Silvija Ćorić-Džidić, profesorica informatike u Gimnaziji fra Grge Martića, koja zajedno s profesoricom engleskog jezika Adrijanom Bošnjak Marijanović vodi ovu skupinu nadarenih srednjoškolaca. Osim razmjene iskustava s učenicima drugih škola iz BiH i Europe, ovi učenici djeluju i na humanitarnom planu. Tako su u prosincu prošle godine pokrenuli i uspješno sproveli humanitarnu akciju “Svima treba pomoć”, gdje su izlažući i prodavajući vlastite uratke, fotografije, kalendare i slično, prikupljenim novcem darivali školu s posebnim potrebama u Mostaru, kako bi i oni dali svoj doprinos za kupnju prijeko potrebnog specijaliziranog vozila za učenike. Na zadnjem sastanku s predstavnicima drugih škola iz BiH, te škola tri prijateljske države, koji je održan u prosincu prošle godine, izneseni su planovi za iduću godinu. Tada je opsežnu anketu u kojoj je sudjelovalo 100 učenika i 100 građana osmislio učenik Andreo Crnjac. “Na sastanku su nam Španjolci kazali kako u njihovoj državi mladi sve manje brinu za starije i da je socijalna osviještenost na niskoj razini. Tako mi se ustvari i javila ideja da istraživanje na tu temu provedemo ovdje”, ističe Andreo.

Svi dali svoj doprinos

Prijedlog je iznesen ostalima, i jednoglasno prihvaćen, te je tako i urađeno ovo hvale vrijedno istraživanje. Svatko od ovih srednjoškolaca dao je svoj obol istraživanju, tako da su, pored Andrea, Ana i Žarko radili “na terenu”, točnije, njih dvoje su anketirali građane, Sunčica i Ana su dijelile anketne listiće u školi, Suzana i Domagoj prikupljene listiće obrađivali i pohranjivali u računar, dok je Boris bio tehnička potpora svima. Ovi vrijedni tinejdžeri imaju u planu još aktivnosti. - Pripremamo se za Dan Europe. Radit ćemo istraživanja kulture ove tri prijateljske zemlje, Španjolske, Škotske i Poljske. Već smo u intenzivnom kontaktu s njima i radimo na tome kako što bolje prezentirati njihovu kulturu i običaje - zaključila je na kraju profesorica Ćorić Džidić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?