Sjednica sabora

Burić Šeksu: Ostat ćeš poznat po izjavi "locirati, identificirati..."

dinko buric
Robert Anić/Pixsell
04.05.2011.
u 11:01

Presudom generalima osuđeni su branitelji, Domovinski rat i cijeli hrvatski narod, a postupci Stjepana Mesića, Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa i Mladena Bajića imaju oblježja veleizdaje, tvrdi Burić

Sabor je nakon dvotjedne stanke sjednicu nastavio burno. Zahtjev HDSSB-a da se raspravlja o presudi hrvatskim generalima Markaču i Gotovini u Haagu izavao je lavinu reakcija. Padale su teške riječi, a HDSSB-ovac Dinko Burić u jednom trenutku kazao je Vladimiru Šeksu (HDZ) kako god okrenuli da će on u povijesti ostati upamćen ne kao jedan od tvoraca Božićnog Ustava, već po izjavi "locirati,identifcirati, uhititi i transferirati".

- Po tome će Vas pamtiti  i sada i na onom svijetu - kazao je Šeksu. Uzalud je Šeks objašnjavao da je samo iznio u javnost zaključke VONS-a te da je neumjesno i uvredljivo imputirati mu veleizdajniče namjere.

- Uvijek sam branio ustavne zakone i pravni poredak. Sto puta sam rekao da sam samo iznio zaključke VONS-a - kazao je Šeks. Ali Burić se nije dao smesti samo poručivši da bez obzira što Šeks govorio ostati onako kako je on rekao. U raspravi koja je tome prethodila Dinko Burić je ustvrdio da je Haški sud presudom generalima označio kraj Domovinskog rata kao zločinački pothvat,  a Vrhovni sud presudom Glavašu njegov početak.

- Presudom generalima osuđeni su branitelji, Domovinski rat i cijeli hrvatski narod, a postupci Stjepana Mesića, Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa i Mladena Bajića imaju oblježja veleizdaje - tvrdi Burić. Na to je oštro reagirala Vesna Pusić (HNS) ustvrdivši kako je neistina da je presudom generalima u Haagu, iako smo šokirani  visnom kazne, kriminaliziran cijeli Domovinski rat te da je osuđena cijal Hrvatska. Dodala je da je nedopustivo da se individualni zločini skrivaju iza cijelog Domovinskog rata.

HDZ-ov Andrija Hebrang upozorio je na Deklaraciju o zaštiti digniteta Domovinskog rata u kojoj stoji da je Oluja pripremljena i vođena poštivajući odredbe međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Sve ostalo je politiziranje koje bi štetilo i generalima i cijeloj Hrvatskoj, kazao je Hebrang te dobacio Buriću da prestane politizirati i da pusti institucijama obranu istine o Domovinskom ratu. Damir Kajin (IDS) kazao je kako nema dvojbe da dignitet Domovinskog rata nije ugrozio Haag već oni koji su ekonomski uništili Hrvatsku.

- Hrvatski narod uništili su oni koji su mu isisali supstancu, 200 bogatih obitelji, Hrvatska opsesija s BiH, Sanaderova pljačka te vladanje zemljom bez izbornog legitimiteta - nabrajao je Kajin. A za krimnalizaciju Domovinskog rata prozvao je Tuđmanove ministre koji Gotovini 1998.nisu dopustili razgovor s Haškim istražiteljima. Zaključio je kako je prvenstveni cilj obrane generala Gotovine bio pelješenje državnog proračuna. Ivan Jarnjak potpredsjednik Sabora ponovio je da su generali osuđeni na temelju onih transkripata koji su nezakonito dostavljani Haagu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

SA
sargu123
18:25 04.05.2011.

..... i po ALKOHOLU , molim lijepo !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?