ISTRAŽIVANJE

Čak 90 posto autosjedalica se ne koristi prema pravilima

autosjedalica
Dalibor Urukalović/VLM
10.06.2010.
u 09:17

Iz udruženja “DjeCa” upozoravaju da roditelji često djecu voze u starim i pogrešno montiranim autosjedalicama ili ih uopće ne koriste, ne znajući da tako ugrožavaju život vlastitog djeteta

Čak 90 do 100 posto roditelja koji su sudjelovali u pregledu pravilnog korištenja dječjih autosjedalica, iste ne koristi prema zadanim propisima - tvrdi Lana Zeherović, izvršna direktorica Udruženja za zaštitu i sigurnost djece “DjeCa - Dječje Carstvo”. - Zavisno od grada do grada, zna se dogoditi da od 10 sjedalica samo jedna bude pravilno montirana, ili primjerice prilikom posljednjeg pregleda vidjeli smo da je od 20 pregledanih sjedalica tek jedna pravilno montirana”, kazala je Zeherović.

Roditelji ne žele pomoć

U razvijenim zemljama Europe taj je postotak između 30 i 70 %. Međutim, poseban problem u BiH je mentalni sklop građana, odnosno velik broj roditelja, najčešće očeva, smatra da mu ne treba pomoć oko montiranja autosjedalice te da on to sam najbolje zna napraviti. “Često zaustavimo roditelje gdje već na prvi pogled vidimo da autosjedalica nije pravilno montirana i da dijete u njoj nije sigurno, ali oni ne žele pomoć, kao da nisu svjesni da na taj način riskiraju život djeteta”, kaže Zeherović.

Naglasila je da kod roditelja treba probuditi svijest da je autosjedalica za djecu isto što i pojas za odrasle, kao i to da samo pravilnom upotrebom ista ima svrhu. Ističe da nerijerko roditelji djecu stavljaju u autosjedalice koje nisu primjerene njihovoj dobi ili ih pak sjedaju u autosjedalice stare po petnaest godina, kojima je odavno istekao rok trajanja. Pored toga se u Bosni i Hercegovini često može vidjeti dijete koje nije svezano u autosjedalicu, u svim navedenim slučajevima autosjedalica ne može poslužiti svojoj svrsi jer se ne koristi pravilno, tvrdi Zeherović.

Kazne iznose 40 KM

- U BiH generalno ne postoji svijest da je autosjedalica neophodna, da to nije stvar izbora i da to nije nešto što možete, a ne morate koristiti. Najbolje ju je usporediti sa sigurnosnim pojasom koji je obvezan tijekom vožnje za odrasle osobe. Međutim, važno je naglasiti da pojas za odrasle ne može zaštititi dijete u vožnji - ističe Zeherović. Kazna za nekorištenje autosjedalice iznosi 40 maraka, a istu snosi vozač, koji je odgovoran za sve putnike u automobilu, pa tako i za dijete.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?