TURIZAM

Čapljinci “trljaju ruke” - ostvarena 10.234 noćenja

Turistkinja
19.01.2011.
u 10:18

Čapljinsko-stolačko područje u 2010. posjetilo je 6692 gostiju, od čega su glavnina, 4407, bili stranci, koji su ostvarili dvije trećine 6654 noćenja

Skromni smještajni kapaciteti od oko 150 kreveta na čapljinsko-stolačkome području lani su ostvarili 10.234 noćenja. U odnosu na prethodnu godinu broj noćenja je uvećan za trećinu. Uglavnom, po ostvarenom povećanju, ovom području teško da ima premca u BiH. Riječ je o prijavljenim gostima koji plaćaju boravišnu pristojbu od 2 KM po noćenju, pa su Čapljinci, uz rekordan porast broja noćenja, postavili i visoke standarde u prijavljivanju gostiju. U prošloj godini na području Stoca i Čapljine bilo je 6692 gostiju, od čega su 4.407 bili stranci, koji su ostvarili dvije trećine, 6.654 noćenja.

Neiskorištenost

U ukupnom ostvarenju udio stolačkog motela Raguza Nova je 93 gostiju i ukupno 310 noćenja, što znači ga je najveći dio noćenja realiziran na čapljinskom području. Među objektima prednjači hotel Mogorjelo koji je imao 5.039 gostiju i 7.077 noćenja. Slijedi drugi iz sustava Makart hoteli, hotel Park na Karaotoku u kojem je 1034 gostiju ostvarilo 2.045 noćenja, dok su ostalo realizirala još tri motela i jedan pansion na području Čapljine. Još prije godinu-dvije, brojka od 10.000 noćenja spominjala se sa strahopoštovanjem, a nakon njezina dostizanja od turističkih radnika mogu se čuti drukčije opservacije – što je sve neiskorišteno. Neiskorišten je i Počitelj, koji je ukupnom učinku doprinio vrlo malo, a slično je i s villom Rusticom Mogorjelo… - Mi smo već u kolovozu prebacili učinak iz prošle godine od 6942 noćenja. Bio sam optimist, iako je broju noćenja iz 2009. značajno doprinijelo i snimanje filma “Cirkus Columbia“.

Očekuju rast


Podloga optimizmu bila je vidljivo bolja organizacija u hotelima Mogorjelo i Park, pa sajmovi na koje se išlo, kvaliteta usluga…, kaže Dragan Bradvica voditelj TZ HNŽ-a za Čapljinu i Stolac, te podvlači: - Očekujem rast broja noćenja u ovoj godini. Ponuda broja ležajeva će se neznatno povećati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?