INTERVJU

Čavara: Hrvati nikada neće pristati na kapitulaciju

marinko cavara
Zvonimir Ćorić
09.09.2011.
u 11:23

Ne očekujem da će Inzko povući odluku o FBiH jer bi priznao da je prekršio Ustav i Izborni zakon, što su potvrdili SIP i Sud BiH

I na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH, nakon uvodnih riječi, uslijedio je zahtjev predsjednika Kluba HDZ-a BiH za preispitivanjem nelegalne vlasti, zbog čega su uslijedile prve nervozne reakcije.

Zašto na svakom zasjedanju Parlamenta zatražite da se federalna vlast proglasi nelegalnom?

Na određen način se to može tako protumačiti. Naime, 17. ožujka jedna skupina zastupnika iz županijskih skupština se sastala u dvorani federalnog Parlamenta i to nazvala konstituirajućom sjednicom suprotno Izbornom zakonu i odluci Središnjeg izbornog povjerenstva. Jednako tako to je bilo protivno stajalištu Suda BiH koji je odbio žalbe da se verificiraju mandati izaslanika za Dom naroda, čime je potvrdio da ne postoje zakonski uvjeti za formiranje ovoga doma. Nastavljajući takav rad ovi zastupnici su s 29 glasova izabrali vodstvo doma, što nije dovoljno jer bi moralo biti najmanje trideset. Jednako tako s najmanje šest ruku nakon što je izabran cijeli Dom naroda morao je biti izabran predsjednik Federacije, a on je izabran s pet.

Dakle, kakve su onda odluke takvog Parlamenta?

Zbog svega toga ja smatram i to uvijek ponovim da je Vlada Federacije, tako uspostavljena, nelegalna, da je vodstvo Federacije kao i čelništvo Doma naroda - nelegalno i nezakonito izabrano, a da ne govorim da su u pitanju nelegitimni predstavnici hrvatskog naroda. Zbog svega toga predložim da se sve točke, koje je takva vlada predložila, jednostavno skinu s dnevnog reda jer se ne bi smjele razmatrati budući da je to suprotno Ustavu i poslovniku. Takva vlada ne može biti predlagač akata i zakona u Zastupničkom domu.

Unatoč tome što Vas svaki put nadglasa uglavnom bošnjačka većina, Vi nastavljate na ovome tihom otporu nelegalnoj vlasti?

Do sada uglavnom nismo imali reagiranja, za razliku od posljednjeg zasjedanja. No, većina zastupnika i svatko tko jednostavno zna čitati uvjeren je da sam ja u potpunosti u pravu. Ustav i Izborni zakon su savršeno jasni, a odluke Izbornog povjerenstva, koje je jedino nadležno za provedbu i ocjenu provedbe izbornih rezultata, sve potvrđuju jer su poništili imenovanje vodstva Federacije BiH. Drugi ne žele prihvatiti tu odluku, ali svakome iole obrazovanom jasno je da trećina od 17 nije pet. Oni su ipak pristali igrati jednu takvu sramnu ulogu pod pritiskom vodstava stranaka, prije svih SDP-a i SDA. U ovom slučaju, koliko god to izgledalo da smo u manjini, svi znaju da smo u pravu. Mi zbog toga ispadamo najveći čuvari Bosne i Hercegovine, za razliku od onih koji se zaklinju u BiH, a sve rade da rasture njezino tkivo poništavajući ravnopravnost Hrvata. Oni najviše štete BiH, a na žalost svih nas izgubit ćemo puno vremena kako bi se pokazalo da je to sve tako.

Nakon što ste sve ovo rekli, očekujete li od visokog predstavnika Valentina Inzka da povuče nalog kojim je poništio odluku SIP-a?

Očekivati od visokog predstavnika da vrati stvari u okvire Ustava i zakona je preoptimistično s obzirom na to da je visoki predstavnik prekršio Ustav i Izborni zakon suspendirajući odluke koje su bile sukladne tim istim dokumentima. Nažalost, živimo u takvome vremenu da je moguće kršiti zakone i Ustav bez posljedica. To sam potvrdio i na sjednici Parlamenta i u slučaju VSTV-a kada je prekršen Ustav oko imenovanja sudaca Ustavnog suda, što je isključiva nadležnost predsjednice. Drugi slučaj je kada na četverogodišnji mandat biraju predsjednika Vrhovnog suda suprotno odredbi Ustava po kojoj najviše dvije od šest funkcija mogu zauzeti predstavnici jednog konstitutivnog naroda. Ustav je precizirao da se nakon izbora premijera, predsjednika i predsjedatelja Zastupničkog doma biraju čelni ljudi Tužiteljstva, Vrhovnog suda. To pokazuje licemjerno ponašanje vrhuške bošnjačke politike u BiH koja poništava izbornu volju hrvatskog naroda i negira Ustav ove zemlje.

Kako u tome kontekstu ocjenjujete ponašanje ‘hrvatskih’ platformaša unutar federalne vlasti?

Narodna stranka Radom za boljitak i HSP BiH, do jučer Đapić-Jurišić, predstavljaju interese Bošnjaka. Posebno zato što oni nisu dobili potporu hrvatskoga biračkog tijela da bi bili u vlasti i upravljali određenim procesima.

Oni su prihvatili iz osobnog interesa sudjelovati u jednom takvom procesu. Nažalost, nisam siguran da svi mi plaćamo jednu ogromnu cijenu za ono što oni rade. Vrijeme će pokazati da se u svakome povijesnom trenutku za jedan narod nađu takvi kojima ništa nije sveto i koji su spremni prevariti svoj narod. Naime, oni čak niti formalno ne trebaju bošnjačkoj platformi što se tiče broja glasova. Dovoljno je samo znati da od 98 zastupnika u Zastupničkom domu HSP ima tek dvojicu zastupnika, a u Domu naroda od 17 Hrvata samo jednoga izaslanika.

Što to sve govori?

To jasno pokazuje da ne mogu utjecati na bilo koju odluku i kolika je njihova snaga. Pa i sama previranja unutar HSP-a pokazuju kakvo je razmišljanje njihova članstva, pa onda javnost pokušavaju obmanuti svojim navodnim inicijativama. O njihovoj ulozi u platformi možda najbolje govori Zakon o cestama gdje se u upravnim tijelima mijenjaju odredbe pa nije potrebna nikakva stručnost, ali ni konstitutivni narodi niti županije ne trebaju biti zastupljene.

Kako gledate na rasplet krize na državnoj razini. U Mostaru se činilo da je učinjen korak naprijed, a onda su svi istaknuli uvjete i napravili dva unatrag. Kako dalje, trebaju li Hrvati popustiti pa da sve bude u redu?

Prošlo je 11 mjeseci od samih izbora i svi smo taoci jedne politike SDP-a i SDA čiji je cilj stvaranje jednonacionalne države pod plaštom građanske opcije. Više je nego očigledno da bošnjačka politika predstavlja najveći problem. S druge strane, oni izričito zahtijevaju da uzmu i ono malo hrvatskih pozicija koje nam pripadaju Ustavom, čak i ukoliko je mijenjan na našu štetu. Istina je da se od Hrvata ne traže ustupci, nego kapitulacija. A to nitko od Hrvata nema pravo potpisati jer je hrvatski narod u Federaciju unio 27 posto teritorija BiH, unio svoju samostalnost, suverenost i tolike žrtve koje je dao u obrani. Zbog toga nitko nema pravo potpisati kapitulaciju niti ima pravo pristati na nemoralne ucjene koje dođu s druge strane.

Ključne riječi

Komentara 4

LP
Ljubomir Pavlovic
12:08 09.09.2011.

Pa Marinko stvarno dosta te je i jedini tvoj program je na zavađanju naroda. Očito da ti najbolje to ide u prilog. Kako te nije već sramota tako lupati. Kad sam pročitao tvoj intervy i ko predstavlja Hrvate sramota me biti Hrvat. Skini se jednom ovom narodu s grbače. Znadete kako ste na takvim prepedima naroda dobili izbore. Toliko ste dodijali da ste za usrane motke. ništa ne znaš kazati pozitivno. U tvojoj Busovači pred onim koji te znaju si izgubio izbore. Ako si imalo moralan zaključit ćeš da te je dosta.

GA
garbage2
12:09 09.09.2011.

ma hajde budalo. kakva kapitulacija Hrvata. rat je davno prosao. to o cemu ti pricas je kapitulacija jedne politike. E ta je vec je kapitulirala onog momenta kad je se uhvatila u kolo sa Dodigom. Vi jos pusete u istu tikvu kao i \'90-tih godina. Ne postoji na ovom svijetu ama bas nitko ko to ne zna.

PA
park
15:05 09.09.2011.

Pridružujem se dvojici prethodnika u poruci ovom dotičnom idiotu . Ovaj čovjek je uvijek bljuvao nebuloze i što je najgore on laže i vara bez trunke obraza .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?