SASTANAK

Čelnici pučkih stranaka u Sarajevu potpisali zajedničku izjavu

kosor
REUTERS
05.06.2010.
u 14:32

Sastanku je nazočila i hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je u glavni grad BiH došla na poziv Sulejmana Tihića

Čelnici pučkih stanaka s prostora jugoistočne Europe, članice  Europske  pučke stranke, potpisali su na sastanku u Sarajevu  zajedničku izjavu u kojoj izražavaju  punu potporu pespektivi za članstvo u Europskoj uniji svih zemalja regije.

Uz ocjenu da je europska perspektiva pokretač ekonomskoga razvoja i jamac stabilnosti u regij, čelnici pučkih stranaka među kojima je bila i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, ističu kako je zajednički interes  dobrosusjedski odnosi,  uz  puno poštivanje  teritorijalnoga  suvereniteta  i integriteta. Organizator sastanka,  predsjednik SDA Sulejman Tihić, izjavio je  kazao  kako su se u Sarajevu okupile  stranke koje žele  suradnju i kompromis.  Na pitanje mogu li  pučke stranke koje su sudjelovale na sastanku, a to su SDA, HDZ BiH, PDP i HDZ 1990,preuzeti i vlast u BiH nakon  općih izbora, lider  SDA  Tihić je  kazao kako je ipak realnije očekivati da se  pronađe partnerstvo s još nekim strankama.

Predsjednik HDZ-a BiH  Dragan Čović ponovio je  kako će njegova stranka,  kao  stožerna stranka bh. Hrvata  imati svoga kandidata  koji će pobijediti na izborima za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.  Čović je  pozvao i  druge  hrvatske stranke  da podrže  kandidata  HDZ-a  BiH. S druge stranke, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić odgovorio mu je riječima da su se  Čović i  HDZ  BiH  lakše  sporazumjeli   s    Miloradom Dodikom nego s hrvatskim strankama. Ono u čemu su se lideri oba HDZ-a složili je nezadovoljstvo činjenicom da sadašnja mogućnost da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH - nije dobra.

Hrvatska premijerka i predsjednica  HDZ-a  Jadranka Kosor kazala je da je njezin dolazak na konferenciju u Sarajevo (gdje nije bilo drugih premijera)  rezultat obećanja danog  Sulejmanu Tihiću, ali i spremnosti Hrvatske  da i na ovaj način pokaže koliko joj je stalo do napretka u BiH, do dogovaranja  i  normalizacije odnosa u regiji.

-Ja sam vrlo rado prihvatila poziv  predsjednika SDA Sulejmana  Tihića.  Predložila sam da  sljedeći sastanak sestrinskih  stranaka    iz obitelji EPP-a bude u Hrvatskoj - i to je  prihvaćeno. Vjerujem  da će se to dogoditi u razdoblju  kada će Hrvatska završiti pregovore  za ulazak u EU  i kada  ćemo potpisati  pristupni ugovor, kazala je Kosor ističući opredjeljenost za izgradnju BiH kao države triju jednakopravnih konstitutivnih naroda. 

Na pitanje  hoće li nešto preporučiti  hrvatskim  liderima iz BiH oko zajedničkoga  kandidata za  Predsjedništvo BiH  predsjednica   Kosor je  poručila kako je jako važno oko  tako bitnih pitanje postići  dogovor. 

Međutim, novinari nisu mogli ne opaziti vrlo zategnutu atmosferu koja je vladala među sudionicima konferencije iz BiH. Čović i Ljubić uopće nisu komunicirali na konferenciji za novinare. A da su odnosi daleko od idiličnih, pokazala je i Čovićeva reakcija na Tihićevu primjedbu da dva  HDZ-a, nakon cijepanja stranke, imaju  sada različit status  u okviru EPP-a. On je odgovorio kako HDZ BiH ima isti status i tretman u EPP-u kao i ranije, dok je Ljubić ocijenio kako je najvažnije da obje stranke  sjede za istim stolom  u okviru iste  europske političke grupacije.   

Za popodnevne sate je najavljen poseban susret Jadranke Kosor s predstavnicima vodećih hrvatskih stranaka u BiH te obilazak starog dijela Sarajeva u pratnji Sulejmana Tihića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?