Politički kaos

Centralizacija javnih prihoda u FBiH novi udar na županije

Parlament
27.09.2012.
u 09:22

Cilj je preuzeti nadležnosti županijskih zavoda za zdravstveno osiguranje i službi za zapošljavanje s jedinstvenim računom u Sarajevu

Vlasti u Federaciji BiH unatoč zastoju nastalom zbog brakorazvodne parnice između SDP-a BiH i SDA nastavljaju s istom strategijom i sustavnim pokušajima slabljenja županija, što je proces koji bi trebao rezultirati pojednostavljenim ustrojstvom ovoga entiteta u sklopu redizajna što se najavljuje za sljedeću godinu.

Jedinstveni račun

Tako se unutar Ministarstva financija Federacije BiH radi na izradi nekoliko zakonskih promjena koje bi dovele do daljnje unitarizacije prikupljanja financija. Naime, najavljene aktivnosti koje provodi Ministarstvo financija FBiH s ciljem uvođenja “pojednostavljenog” načina plaćanja javnih prihoda, a kao nastavak objedinjavanja svih podataka na jednom mjestu uz uporabu softvera pri Ministarstvu financija u Poreznoj upravi FBiH klasična je centralizacija preko Porezne uprave kako bi se preotele nadležnosti zavodima zdravstvenog osiguranja i službama za zapošljavanje u županijama. Najavljenim uvođenjem pojednostavljenog i automatskim prijenosom sredstava s računa u 100 posto iznosu uplate na doprinos za zdravstveno osiguranje, koji bi se uplaćivao na depozitni račun Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, protivno je pozitivnim zakonskim propisima. U HN županiji odbacili su takvu mogućnost kazavši da su ovlasti županija u ovome dijelu jasne, a identično su poručili i iz Zapadnohercegovačke županije. Vezano uz ovu inicijativu koju podupire Američka agencija za obnovu i razvoj (USAID) jučer je u Mostaru trebao biti održan sastanak s predstavnicima županijskih vlasti. Otkazan je međutim iz nepoznatih razloga. U načelu, posljedica uspostave centraliziranog sustava je prvi korak k gubljenju identiteta zavoda zdravstvenog osiguranja i službi za zapošljavanje u županijama čime se također grubo krši ustavno-pravno uređenje FBiH. Jasno su, naime, definirane ovlasti županija i entiteta, ali se ovakvim potezima i svakom sljedećom izmjenom županije nastoje staviti u ulogu fikusa.

Ministarstvo financija

Također, zanimljivo je da takva inicijativa dolazi iz ministarstva kojemu je na čelu hrvatski dužnosnik Ante Krajina te da se upušta u predlaganje rješenja koje nije tehničke naravi, nego pitanje o kojem se mora raspraviti na višoj političkoj razini. Zbog toga skrivene namjere nisu dobar način i put kojim se želi “pojednostaviti” centraliziranje ZZO-a i službi za zapošljavanje. Protiv ovih rješenja svoje protivljenje su već iskazali i predstavnici zavoda za zapošljavanje i zdravstveno osiguranje u većinskim hrvatskim županijama ističući da se radi o nezakonitim aktivnostima na štetu ovih službi, odnosno zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?