NOVA ZADUŽENJA

Četvrtina proračuna FBiH ode na otplatu dugova

euri
Arhiva VL
12.03.2012.
u 09:19

Trošenje pozajmljenog novca je jednostavno, a ceh na kraju plaćaju obični građani

Vlada FBiH troši sve više i više, iako joj se prihodi smanjuju. Naime, ovogodišnji proračun FBiH od 1.92 milijarde maraka u odnosu na onaj prethodne godine, veći je za 188 milijuna maraka, iako su ovogodišnji realni proračunski prihodi od 1,57 milijardi maraka za 12 milijuna maraka manji od prošlogodišnjih prihoda. Stoga, priča kako je ovogodišnji proračun socijalni, “ne pije vode”, zbog činjenice da će četvrtina proračuna otići za podmirivanje dugova. Spasonosno rješenje za kojim je posegnula Vlada FBiH, kako bi pomirila rastuće apetite proračunskih potrošača i smanjene prihode, svelo se na novo zaduživanje kako bi se pokrila ovogodišnja rupa u proračunu od 349 milijuna maraka.

Troškovi veći

Podsjetimo, četvrtina ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH, odnosno 496 milijuna maraka, otići će na otplatu dugova, dok je u prethodnoj godini ova stavka iznosila 287 milijuna maraka ili 17 posto ukupnog proračuna. Ogromni rast tereta otplate dugova nije rezultat prispjelih rata za otplatu ranije uzetih inozemnih kredita, na koje otpada manje od polovine, odnosno 201 milijun maraka ovogodišnje stavke za otplatu dugova. Naime, iz ovogodišnjeg proračuna FBiH trebat će vratiti  147,4 milijuna maraka koje je Vlada FBiH pozajmila kroz izdavanje rizničarskih zapisa. Da bi se zakrpila proračunska rupa u prošlogodišnjem proračunu, Vlada Federacije BiH je krajem prošle godine pozajmila na slobodnom tržištu 88 milijuna maraka koje ove godine treba vraćati. To što su realni proračunski prihodi ove godine manji od prošlogodišnjih, očigledno nikoga ne zabrinjava previše, a trošenje pozajmljenog novca je tako lako i jednostavno, a ceh na kraju plaćaju obični građani.

Samo dugovi rastu

U ovogodišnjem proračunu Federacije BiH planirano je ukupno novo zaduženje od 348,6 milijuna maraka, od čega bi 58,6 milijuna maraka trebalo doći od Europske komisije. Preostalih 290 milijuna maraka, Vlada Federacije BiH namjerava pozajmiti na domaćem tržištu, kroz emisiju rizničarskih zapisa u vrijednosti od 60 milijuna maraka i 230 milijuna maraka kroz emisiju dugoročnih obveznica. To znači da će ovih 230 milijuna biti potrošeno za krpljenje ovogodišnjeg proračuna, ali će se vraćati nekoliko sljedećih godina. S druge strane, zatvaranje proračunskih rupa novim zaduženjima, bez ozbiljnijih rezanja troškova i svođenja potrošnje na razinu koju Federacija BiH može sebi realno priuštiti, ne donosi ništa osim novih problema u zaduživanju. Naime, uvjet za korištenje novca MMF-a je smanjenje javne potrošnje za 10 posto, prije svega stavke za plaće federalnih službenika.

Vladi Federacije BiH se stoga učinilo puno jednostavnijim i bezbolnijim da umjesto smanjenja plaća i ostalih troškova, manjak novca nadoknadi zaduživanjem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?