Cijene goriva

Cijena litre benzina dva puta rasla i dva puta padala - po pet feninga

Nafta
19.04.2013.
u 09:08

Od 21.4.2013. godine nastupa smanjenje cijene goriva koje iznosi 5 feninga po litri i odnosi se i na benzine i dizel gorivo

Nakon nekoliko uzastupnih poskupljenja, cijene goriva u Federaciji BiH već po drugi put u vremenu od jednog mjeseca ponovno će pasti. Naime, na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH cijene goriva su pale za 5 feninga, a u istom mjesecu cijene će opet biti korigirane za 5 feninga, na sreću vlasnika automobila naniže.

Stotinjak zahtjeva

Iz Odjela za cijene Federalnog ministarstva trgovine tvrde da su primili i obradili oko 100 zahtjeva za smanjenje cijene goriva koje iznosi 5 feninga po litri i odnosi se na benzine i dizel gorivo. Kod većine gospodarskih subjekata cijene će se primjenjivati od 21.travnja 2013. godine. Cijene goriva snižene su i početkom travnja, nakon što je na svjetkom tržištu došlo do pada cijena nafte. - Nije točno da se uvijek povećavaju i smanjuju samo za pet feninga, neke crpke zatraže i korekciju cijena za 10 pa i 15 feninga, iako su takvi zahtjevi stvarno rijetki, kaže Lejla Glibo, dipl.oec. šeficaef Odjela za cijene Federalnog ministarstva trgovine. Ovo je već četvrta promjena cijena goriva u ovoj godini u FBiH, a prve dvije odnosile su se na poskupljenje po pet feninga po litri, dok su druge dvije bile korekcije po pet feninga naniže. Za promjene cijena goriva “krive” su korekcije cijena barela sirove nafte, koje opet uzrokuju razne političke i ekonomske krize te mijenjanje tečaja dolara. Prema riječima Lejle Glibo, vlasnici crpki podnose zahtjeve, kako za smanjenje tako i povećanje cijena, a Ministarstvo je dužno nakon četiri dana udobrovoljiti njihovim zahtjevima. Svi oni kojima je dopušteno ne smiju prodavati gorivo prije nego što vidno istaknu dopuštene cijene na svojim crpkama, inače podliježu strogim kaznama.

Različite cijene

- Imamo slučajeve razlike u cijenama od crpke do crpke, no u jednom mjestu vlasnici uglavnom drže iste cijene. Tako da imate, primjerice, različite cijene u Mostaru i Sarajevu, ali u istom mjestu uglavnom su i iste cijene, tvrdi Glibo. U Federalnom ministarstvu trgovine očekuju kako će uskoro moći podizati ili spuštati cijene goriva i po 7 ili 13 feninga, dakle neće morati zaokruživati na 5. - U Republici Srpskoj to već odavno rade, dok se u Federaciji još drže neke preporuke. Po mom mišljenju i uvjerenju, cijena po litri može biti koliko god želite, dok se konačni iznos ulivenog goriva mora zaokruživati na pet feninga. Naravno, matematika je jasno rekla kako se vrši zaokruživanje, objašnjava Lejla Glibo, šefica Odjela za cijene Federalnog ministarstva trgovine. Od ukupno 695 benzinskih crpki u FBiH, koje se bave prometovanjem tekućih naftnih prerađevina, na popisu se našlo i 30 crpki kod kojih je utvrđena loša kvaliteta goriva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?