Krala od mrtvaca

Čistačica ručni sat poginulog mladića prodala njegovom ocu

Sat
13.07.2013.
u 10:00

Slučaj je otkrio i prijavio otac kada je preko stranice PIK.ba kupio nestali sat sina koji je prije 15 dana poginuo u prometnoj nesreći

Nije nikakva novost da preko oglasa u BiH možete kupiti sve i svašta. Ali kada otac preko oglasa kupuje navodno izgubljene stvari sina koji je nedavno poginuo u prometnoj nesreći, onda to već govori o jednom od najmorbidnijih kaznenih djela koja su jako rijetka. Upravo to se dogodilo u Mostaru. Prije petnaestak dana u stravičnoj prometnoj nesreći u mjestu Salakovac kod Mostara poginula su dva mladića: Edis Pirija (21) i Ajdin Ćibo (20).

Pronašao oglas

Ajdinov otac je samo nekoliko dana nakon sinove smrti na najvećem bh. online oglašivaču PIK.ba pronašao sat koji je pripadao njegovom sinu. Isti sat je nestao nakon što je nad njegovim sinom u mostarskom Komosu obavljena obdukcija. Nesretni otac, siguran kako netko prodaje stvari njegovog pokojnog sina, javio se na oglas, ponudio najvišu cijenu i kupio sat. Uvjerivši se da je sat koji je kupio preko spomenute internetske stranice pripadao njegovom pokojnom sinu, odlazi na policiju i prijavljuje cijeli slučaj. - Prijava je podnesena 10. srpnja. Čovjek nam je ispričao tijek događaja, priču potkrijepio dokazima i krenuli smo u istražne radnje. Nije bilo teško sa stranice PIK.ba dobiti informacije o tome tko je vlasnik profila preko kojega je prodan sat. Radilo se o čistačici poduzeća Komos inicijala J. M. Ona je rekla kako je nakon obdukcije bacila stvari koje su pripadale mladiću. Tijekom toga procesa, prema njezinoj priči, vidjela je sat koji je ispao i koji je uzela. Krivnju za ovo djelo je pokušao preuzeti njezin muž kako žena ne bi ostala bez posla, ali smo na kraju doznali istinu - rekla nam je jučer načelnica sektora kriminalističke policije PU Mostar Borka Primorac. Ističe kako su osobe koje su ispitivane u vezi s ovim slučajem nekoliko puta mijenjale svoje iskaze, da bi na kraju osumnjičena čistačica priznala počinjeno kazneno djelo. Inače, obitelj osobe koja je ponudila sat poginulog mladića na prodaju preko oglasa je u teškoj materijalnoj situaciji, što je navodno bio osnovni motiv za ovaj čin koji je šokirao Mostar. Vlasnik profila na stranici PIK.ba je njezin suprug.

Bilo još slučajeva

Na pitanje je li krađa stvari od mrtvaca počinjena samo u ovom slučaju ili je otkriveno još slučajeva, Primorac je rekla kako se prijava trenutno odnosi samo na krađu predmeta koji su pripadali Ajdinu Ćibi. - Ranije je bilo nekoliko slučajeva u kojima je prijavljivano da su predmeti koji su pripadali mrtvacima nestajali. Ipak, tada nismo imali nikakvih dokaza kojima bi potkrijepili takve navode. U ovom slučaju J. M. se samo sumnjiči za prodaju stvari koje su pripadale nastradalom mladiću - naglasila je jučer Primorac. Jučer smo pokušali kontaktirati i oca poginulog Ajdina, ali on je odbio kontakt s medijima. Istraga koju je proveo otac poginulog mladića uskoro bi trebala biti zaključena, a onda je na redu Tužiteljstvo koje će odlučiti kakvu će optužnicu podnijeti protiv čistačice iz Komosa. Ne treba ni napominjati kako je ovaj slučaj šokirao domaću javnost. I ovaj događaj je još jednom pokazao kakvo je stanje u domaćem društvu i što su ljudi sve spremni učiniti kako bi barem djelomično olakšali teško socijalno stanje u kojem se nalaze. Naravno, takvo stanje ni u kojem slučaju ne može biti bilo kakvo opravdanje za ovakve postupke. Slična afera dogodila se nedavno u Osijeku, gdje su grobari mrtvacima vadili zlatne zube, skidali im odjeću i kasnije je preprodavali. Osim policije i uhićenja, tada su se u slučaj uključili i psiholozi. - Vidljiva je odsutnost suosjećanja s ljudima, pohlepe i zadovoljavanja materijalnih težnji, na društveno i ljudski neprihvatljiv način. Bitne osobine ljudskog bića su razum, moralni odabir i spektar emocija specifičnih za čovjeka. Ovdje je to poremećeno. Izostavljeno je puno toga ljudskog - rekao je osječki psihijatar prof. dr. sc. Nikola Mandić.

Kontrola oglasa


Također, još jednom se postavlja pitanje kontrole oglasa koji se objavljuju u domaćim tiskovinama i online oglasnicima. Za svega nekoliko minuta pretraživanja online oglašivača možete kupiti automobil bez papira, oružje, bombe, usluge prostitutki, pa čak i drogu, te još mnogo onoga što je zakonom izričito zabranjeno. I zadnji primjer jasno govori kako se ozbiljnijom pretragom oglasa u BiH mogu spriječiti ili barem ublažiti mnogi oblici kriminala, pa i ovi morbidni koji izazivaju zgražanje javnosti. S druge strane, rješavanje ovog slučaja je još jedan pokazatelj uspješnog rada PU-a Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?