PRIJEDLOZI

Čović: Četiri federalne jedinice su rješenje za BiH i hrvatsko pitanje

covic
VL FOTO
28.02.2011.
u 13:41

Vjerujem da je politički dogovor u BiH moguće postići u sljedećih sedam dana, rekao je Čović

HDZ BiH učinit će sve da država BiH bude onakva kakvu smo željeli kada smo prije 19 godina izašli na referendum, kazao je jučer u Sarajevu prije početka redovite tribine Kruga 99 u Sarajevu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Do rješenja zajedno

Dodao je da BiH danas nije takva i da se do rješenja koje podrazumijeva ravnopravnost svih naroda u Bosni i Hercegovini može doći isključivo zajedno. Rješenje za BiH i hrvatsko pitanje, smatra Čović, jest ono koje se temelji na četiri federalne jedinice, odnosno četiri multietničke regije. “Moguće je da bude i neko drugo rješenje, ali da bismo promijenili Daytonski sporazum, potrebna nam je dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH. Svako rješenje koje nudi ustavnu jednakost bošnjačkoga, srpskog i hrvatskog naroda i svih građana apsolutno je prihvatljivo za HDZ”, rekao je Čović.

Pojasnio je da se, kada je u pitanju formiranje vlasti, došlo do određenih pomaka.

“Posljednjih dana smo obavili mnogo razgovora i smatram da smo približili stavove. Vjerujem da je politički dogovor moguće postići u sljedećih sedam dana”, rekao je Čović. HDZ BiH bit će zadovoljan ukoliko se ispoštuje legitimna volja hrvatskoga naroda. “To znači da se ovo malo funkcija koje su nam dane Daytonskim sporazumom popuni legitimnim predstavnicima hrvatskoga naroda.

Promijeniti Ustav BiH

Mi se tek trebamo okrenuti budućnosti i promijeniti Ustav BiH. To moramo uraditi u sljedeća dva-tri mjeseca.

Na kraju, to smo i obećali visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i zamjeniku državnog tajnika SAD-a Jamesu Steinbergu”, izjavio je Čović koji je jučer govorio na redovitoj tribini Kruga 99 govorio o položaju Hrvata u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?