DOZNAJEMO

Čović i Dodik se sastali u Mostaru

dodik
25.08.2012.
u 12:58

Politička situacija i prijedlog koji Hrvati rade u prvom planu razgovora dvoje lidera

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik sastali su se prije nekoliko dana kako bi razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Kako doznajemo, dvojica lidera razgovarala su u Mostaru na radnoj večeri, a teme sastanka su bile aktualna situacija u BiH, te novonastala politička kriza i to nešto više od mjesec dana prije lokalnih izbora u BiH.

Kriza i izbori

Dodik je objasnio Čoviću i razloge traženja smjene Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova. Lideri su se složili i to je zajednički stav kako nije dobro da se ovo događa u vrijeme predizborne kampanje. Potrebno je predizbornu kampanju i lokalne izbore završiti i onda se opet okrenuti unutarnjim pitanjima, doznajemo.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upoznao je predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o inicijativi hrvatskoga bloka da u parlamentarnu proceduru upute prijedlog izmjena Ustava BiH i time ispoštuju zahtjeve koje je pred bh. lidere postavila Europska unija. Kako doznajemo razgovaralo se o sadržaju prijedloga, europskom putu BiH, te sastanku lidera koji bi trebao biti u rujnu. HDZ BiH i SNSD imaju sporazum o suradnji i tog će se sporazuma kao i dosad obje strane držati, također postoji i kodeks među šestorkom koji su se sve stranke obvezale poštivati. Hrvatski blok se nikada nije htio miješati u to kakve će koalicije sklapati druga dva naroda, jednako kao što su žestoko reagirali i bili poniženi kada su “drugi” određivali tko će predstavljati Hrvate.

Pojedini hrvatski predstavnici u parlamentima BiH i Federacije BiH smatraju kako se treba koncentrirati na ispunjavanje uvjeta koje je pred BiH postavila EU i poštovanje rokova, a unutarnja pitanja ostaviti nakon lokalnih izbora.

Sastanak s Radončićem

Naime, kako se doznaje, Milorad Dodik ustrajat će u zahtjevima da se u Parlamentu pokrene glasovanje za smjenu Zlatka Lagumdžije. Predstavnici drugih stranaka nisu se o ovom zahtjevu izjasnili. U prvom planu su sada izbori i odluke sudova vezane uz rekonstrukciju vlasti u BiH.

Istoga dana Čović je na radnom ručku razgovarao i s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a teme su bile iste - politička situacija u BiH, put u EU i upoznavanje s inicijativom hrvatskog bloka. Telefonski su razgovarali Čović i Lagumdžija, a sljedećih dana će biti upriličen sastanak s liderom SDS-a Mladenom Bosićem.

Ključne riječi

Komentara 3

KR
krtica
19:18 25.08.2012.

Zanimljivi su i cudni ovi ucestali sastanci celnika raznih organizacija. Da li je to pokusaj stvaranja jednakosti i jednakopravnosti naroda u miniYU ili je osiguravanje debelih fotelja u vec podijeljenoj i napola-raspaloj bih?

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:20 26.08.2012.

Ta zemlja kao da je maceha svim svojim narodima. Ako ljudi ne zele u njoj da zive zajedno,....zasto onda zive? Zar nije bolje napraviti referendum i pustiti ljude da se razidju posteno i bez sukoba?

JU
Jurica1050
20:52 26.08.2012.

Dok se danas Hrvati Posavine mole Bogu da im pomogne povratiti svoja ognjista dotle ova dva Djavla istog dana kuju planove kako Posavljacima to njihovo pravo trajno uskratiti .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?