RAZGOVORI

Čović i Ljubić: Bošnjačke stranke nakon FBiH žele dominirati i BiH

lajcak
Dejan Moconja
01.05.2011.
u 15:54

Bošnjački politički blok SDP i SDA blokira izbor novog Vijeća ministara BiH jer traži polovicu mjesta, a da hrvatskom i srpskom pripadne tek pet mjesta.

Nakon susreta vodećih političara iz BiH s izvršnim direktorom za Europu i središnju Aziju pri službi vanjskih poslova EU-a Miroslavom Lajčakom iznesena su posve različita stajališta o uspostavi vlasti s opasnim pokušajem da bošnjački politički blok SDP i SDA nakon apsolutne dominacije u Federaciji, ostvari polovicu ruku u Vijeću ministara BiH.

‘Prijedlog’ SDP-SDA

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je nakon susreta s Lajčakom u sjedištu izaslanstva EU-a u Sarajevu rekao kako stranke okupljene oko SDP-a predlažu da tri mjesta u Vijeću ministara pripadne strankama iz RS-a (SNSD i SDS), a dva mjesta, ono predsjedatelja Vijeća ministara i jedno ministarsko mjesto, predstavnicima dva HDZ-a. Ostalih pet mjesta bi, prema njegovim riječima, pripalo strankama potpisnicama platforme (SDA, SDP, NS Radom za boljitak i HSP-u).

Čelnici dva HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić optužili su, tijekom zajedničkog susreta s izvršnim direktorom za Europu i središnju Aziju pri Miroslavom Lajčakom, bošnjačke stranke SDP-a BiH i SDA da opstruiraju uspostavu vlasti na razini BiH jer traže da im pripadne pet od deset mjesta u Vijeću ministara BiH zbog čega bi ustroj središnjih tijela vlasti u ovoj zemlje mogao još dugo potrajati iako je od okončanja izbora u toj zemlji prošlo skoro sedam mjeseci.

Suglasni s EU-om

- Gospodin Lajčak nas je informirao o stajalištima EU-a i naša se razmišljanja u cijelosti poklapaju. Izražena je zabrinutost zbog stajališta bošnjačkih političkih stranaka i njihovog uvjetovanja o uspostavi vlasti na razini BiH. To će imati za posljedicu da vlast na razini države nećemo dugo imati, rekao je nakon susreta za medije u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je optužio čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžiju da trguje pozicijama Hrvata u izvršnoj vlasti i da ima strategiju ovladati Federacijom BiH kao bošnjačkim entitetom i tu majorizaciju prenijeti na razinu države.

“Bošnjačka stranka želi dominirati i u Vijeću ministara i imati isti broj pozicija koliko imaju Hrvati i Srbi zajedno“, istaknuo je Čović. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenio je da se zadržavanjem postojećeg stanja u dva entiteta šalje poruka da vlast na državnoj razini nije potrebna, a ako to nije potrebno “onda nije potrebna ni država Bosna i Hercegovina”. Pozvao je na uspostavu vlasti na razini BiH koja bi se sastojala od stranaka koje su osvojile najveći broj glasova unutar hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda na proteklim izborima u ovoj zemlji.

Ključne riječi

Komentara 1

TU
Tuce
10:30 02.05.2011.

paste sijamski blizanci da vam se ne izmaknu i ta dva mjesta kao i na federalnom nivou

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?