STAV

Čović i Ljubić: Radije oporba nego trgovina pozicijama

covicljubic
VL FOTO
01.04.2011.
u 10:23

PIC je u zaključcima naveo da razumije zabrinutost Hrvata, ali nije učinio ništa na ispravljanju nepravde u Federaciji BiH

Prvi put otkako je utemeljeno Vijeće za provedbu mira (PIC) u BiH, u zaključcima njegova upravnoga odbora navedeno je kako se zauzimaju za jednakopravnost hrvatskoga naroda te je u tome kontekstu navedeno kako se podržavaju traženja hrvatskih političkih predstavnika oko pravičnog sudjelovanja u vlasti.

Svi jednaki

U zaključcima PIC-a koji čine ključne zemlje svijeta SAD, EU, Organizacija Islamske konferencije, koju predstavlja Turska, navodi se da je PIC u potpunosti opredijeljen za potporu jednakim legitimnim pravima svih konstitutivnih naroda u BiH u skladu s daytonskim Ustavom i zakonom. „Upravni odbor je primio k znanju težnje, posebno lidera hrvatske zajednice, za provedbu reformi s ciljem rješavanja zabrinutosti koje osjećaju u pogledu punog i pravičnog sudjelovanja svih konstitutivnih naroda i ostalih“, navodi se u zaključcima. Ovo je prvi put da međunarodna zajednica priznaje da među Hrvatima postoji strah i zabrinutost, o čemu govore i crkvene vođe. Problem je, međutim, što su zaključci tek deklarativne naravi, a što potvrđuje upravo potpora ‘novim’ vlastima Federacije BiH koje su ustrojene na nezakonit i neustavan način. I pri tome se pogazilo pravo najmanjeg konstitutivnog naroda u BiH i njegova politička volja koja je izražena s 90-postotnom potporom naroda. O tome su predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić, tijekom dvosatnog razgovora izvijestili zamjenika pomoćnika američke državne tajnice Thomasa Countrymana. Čović i Ljubić su pozvali na preispitivanje odluke visokog predstavnika o njegovoj suspenziji odluke SIP-a koje je ocijenilo da vlast koju je uspostavio SDP u Federaciji nije bila zakonita. Čović je ocijenio kako dva HDZ-a nisu bila spremna pristati na koaliciju u FBiH budući da se nije uvažavala većinska politička volja dviju stranaka za koje je glasovalo 90 posto Hrvata.

Vratiti se ustavu

“Prihvatit ćemo i oporbenu poziciju ne pristajući na trgovanje hrvatskim pozicijama, ali smo jasno istaknuli da ćemo to poštovati ako se uspije provesti na zakonit i ustavan način. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je kako se uspostava državnoga Vijeća ministara može očekivati tek kada se bude poštovala većina jednoga naroda. Prema njegovim riječima, čelnici dva HDZ-a su ukazali zamjeniku pomoćnika američke državne tajnice na ‘katastrofalnu poziciju koju danas imaju Hrvati’ dodajući da se takvo stanje može popraviti ukoliko se onemogući da Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike.

Komentara 10

PA
park
10:54 01.04.2011.

Ma \"odguli\" više u oporbu da počnemo šta radit , javte se za 4 god. !!

TU
Tuce
11:26 01.04.2011.

Pa ko je kriv za katastrofu Hrvatskog naroda vas dvojica koji vodite hrvatski narod a i u vlasti ste vec 15 godina,sad vam je kriv SDP sto ima vecinu a vi se bili navikli nema veze koliko je glasalo ja sam u vlasti i hapati milione od telekoma,elktroprivrede,aluminija itd.Opzicija nego sta idite vec jednom da narod odahne nego drzite citav narod u neizvjesnosti

AL
AlijaTuzla
10:31 01.04.2011.

Hrvati bi ravnopravnost i svoj entitet ali nisi spremni se boriti za njega. Hjteli bi oni da im mi to poklanjamo, e to nećemo. A dok ste slabi i sami u svijetu mi ćemo polako naše pozicije maknuti korak po korak naprijed. Za postupan nestanak Hrvata u BiH ste sami krivi kad slušate Zagreb kao poslušni zečići. Bude li Čović radio bilo što protiv volje MZ završiti će u zatvor u Zenici s Glavašem. Jedini razlog zašto ga držu još uvijek je da ga mogu uceniti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?