PROBLEMI

Čović i Ljubić smiruju nesuglasice u HNŽ-u, HDZ 1990. preglasan

čović i ljubić
VL FOTO
27.01.2012.
u 09:35

Po političkom sporazumu dvije hrvatske stranke direktore županijskog ZZO-a i Doma u Stocu biraju iz HDZ-a 1990

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je većinom glasova na prijedlog resornog ministarstva zdravstva privremeno imenovala, po uzoru na odluke koje donose platformaške vlasti u Federaciji, Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja kao i Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje u Stocu. Tome su se žestoko usprotivili ministri iz redova HDZ-a 1990. jer o tome između dva HDZ-a nije postignut politički dogovor.

Platformaški recept

Dvojica ministara Marinko Petrić i Ilija Cvitanović iz HDZ 1990. bili su protiv i napustili su sjednicu županijske Vlade čime su se produbile nesuglasice između dvije hrvatske stranke u ovoj županiji pa su za odluku glasovali ministri HDZ-a BiH te bošnjačke kolege iz SDP-a dok su dvojica ministara SDA bila za a Semin Borić protiv. 
Prema navodima predsjednika Vlade Denisa Lasića Vlada nije dobila valjan financijski plan za 2012. što je usporavalo donošenje proračuna, no iz Zavoda su ranije naveli kako su još u prosincu dostavili svoj financijski plan, svojevrsni proračun ove institucije. Vlada je imenovala i novo privremeno Upravno vijeće ZZO-a u kojemu je nedugo nakon imenovanja ostavku podnio dr. Davor Tomić. Na sličan način ‘privremeno’ je imenovano i upravno vijeće za stolački dom.

Stranački sporazum

Iz Gradskog odbora HDZ-a 1990. Mostara jučer su reagirali ocjenjujući posljednju odluku vlade koju predvodi HDZ BiH da ‘je jedini isključivi cilj i osnovni prioritet političkog djelovanja političkih čelnika Hrvata u BiH zadovoljavanje usko interesnih partijskih interesa’. O novome sukobu zbog prijepora u resoru zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji danas će se voditi rasprava na sjednici Hrvatskog narodnog sabora koja je sazvana u Mostaru. Valja reći kako je međustranačkim sporazumom između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. utvrđeno kako će direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja kao i Doma u Stocu imenovati HDZ 1990. Taj je sporazum potpisan neposredno pred izbor nove županijske Vlade sa sjedištem u Mostaru. Jednako tako dogovorom je precizirano da će dvije trećine svih upravnih odbora u hrvatskoj kvoti izabrati HDZ BiH a jednu trećinu HDZ 1990. što ovdje očito nije slučaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?