SUSRET

Čović i Tihić zajedno nakon dugotrajnog zahladnjenja odnosa

Čović
Zoran Grizelj
09.06.2010.
u 09:27

- Rekli smo da nema nijednog razloga da odnosi između dviju stranaka budu na sadašnjoj, nego na značajno višoj razini - rekla su dvojica lidera

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić susreli su se jučer u Sarajevu u pratnji stranačkih dužnosnika koji su i prvi u hijerarhiji izvršne vlasti Federacije BiH, predsjednicom Borjanom Krišto i potpredsjednikom Mirsadom Kebom.

Optimizam

To je prvi susret predsjednika dviju stranaka nakon vrlo dugog, gotovo osmomjesečnog zahladnjenja odnosa između dviju stranaka. Nakon posljednjeg susreta u Mostaru 16. listopada prošle godine praktično je obustavljena komunikacija, a dvije stranke su zamijenile partnere u vlasti - HDZ 1990, odnosno Stranku za BiH. Čović je u izjavi za Večernjak ovaj susret ocijenio iznimno dobrim, ne otkrivajući, međutim, što su rezultati dogovora.

- Tijekom dva sata zajedničkog razgovora dotaknuli smo mnoge teme koje su prava slika političkih i ne samo političkih odnosa u BiH. Analizirali smo posljednjih godinu dana naših odnosa. Vi ste taj odnos nazvali zahladnjenjem, ali ja to ne bih tako rekao. Prije svega, pokušali smo dati odgovor zašto je došlo do nešto blaže dinamike u suradnji. Razgovor je bio krajnje prijateljski i krajnje otvoren, krajnje pozitivan te daje optimizam i za odnose na državnoj, entitetskoj i svim nižim razinama, rekao je Čović. Odgovarajući na upit je li se razgovaralo oko imenovanja ministra prostornog uređenja, vodećih funkcija i direktora te o promjenama u koalicijskim odnosima u FBiH, rekao je da su dane konkretne zadaće oko realizacije dogovora.

Nema zapreka

- Rekli smo da nema nijednog razloga da odnosi između dviju stranaka budu na sadašnjoj, nego na značajno višoj razini. To samo po sebi znači ubrzavanje brojnih procesa, pa čak i u ovom vremenu kada smo u izbornoj kampanji. U osnovi, to dobro ozračje će osigurati blagonakloniji pogled i oko neriješenih pitanja gdje ćemo, u želji za kompromisom, tražiti rješenja. Ta pitanja nemaju razloga ostati u ladicama do početka izbora, rekao je Čović. Doznaje se da su federalni premijer i ministri dobili konkretne zadaće oko otvorenih pitanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?