WIKILEAKS

Čović od američkih dužnosnika tražio hrvatski entitet

Dragan Covic
VL FOTO
10.09.2011.
u 11:52

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je nedvosmisleno istaknuo da Hrvatima treba treći entitet. On se protivi stvaranju građanske države i dominaciji Bošnjaka u BiH

Velik broj izvješća američke administracije koje je objavio WikiLeaks bavi se ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini i različitim pogledima triju strana i političara među kojima dominiraju stavovi da većinski Bošnjaci traže centralizaciju zemlje, Srbi put koji vodi slabljenju države i odcjepljenju, a Hrvati pak stvaranju trećeg entiteta. Takvi su svi odreda izvješća do sada objavljena od vremena veleposlanika McElhaneya do Englisha, prudskog procesa ustavnih promjena.

Tri stajališta

U više susreta koje su najvažniji hrvatski politički čelnici u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić iz dva HDZ-a imali s predstavnicima američke administracije ističe se kako su njihovi zahtjevi, a ponajprije Čovića vezani za treći entitet. Opisujući jedan od naformalnijih razgovora koje su imali s američkim kongresnicima u jednoj od depeša iz sarajevskog veleposlanstva se navodi kako je ‘čelnik HDZ-a BiH Čović nedvosmisleno istaknuo da Hrvatima treba treći entitet’. U tome razgovoru je sudjelovao i čelnik SDA Sulejman Tihić koji je bez ustezanja zatražio ukidanje entitetskoga glasovanja, dok su pak predstavnici drugih bošnjačkih stranaka čak i izražavali želje za ukidanjem Republike Srpske. 
U jednome pak drugom razgovoru s američkim dužnosnicima Čović je izričito istaknuo kako bi ‘najbolje rješenje bila država s tri razine vlasti i više od dva entiteta’ dodajući da trenutačna, dvoentitetska struktura je nestabilna kao i da bi građanski model predstavljao prijetnju da “pretvori Bosnu i Hercegovinu u bošnjačku zemlju, a Sarajevo kao bošnjački grad” gdje se Hrvati suočavaju s diskriminacijama. Wikileaks otkriva i neke od zamisli Bože Ljubića po kojima bi trebalo ustrojiti svehrvatski forum, što se ustvari oživotvorilo kroz uspostavu i djelovanje Hrvatskoga narodnog sabora i Glavnoga vijeća kao njegovog operativnog i političkog tijela.

Zamrzavanje Pruda

Istodobno izvješća WikiLeaksa potvrđuju i ranije izrečene navode i protivljenja bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji konstatira da još uvijek nije zamrla ideja o uspostavi hrvatskog entiteta. Pri tome se u izražavajući protivljenja ovoj ideji navodi kako bi u slučaju stvaranja zasebnog entiteta, u srcu Europe stvorila i mala muslimanska državica što je u stvari bio glavni Mesićev argument zašto je bio protiv ovog hrvatskog projekta u BiH. U dijelu pregovora oko Prudskog procesa predstavljeni su javnosti i potajni susreti Čovića-Tihića i Dodika koji su se složili da zastanu s realizacijom ovoga projekta kako bi olakšali Tihiću da pobijedi na stranačkoj konvenciji.

Komentara 9

GA
garbage2
17:36 10.09.2011.

BiH se moze rasturiti samo ratom. To su hrvati i srbi vec jednom pokusali i nije im uspjelo. Isto tako uspostava treceg entiteta moze sam silom. I to je se pokusalo i u ratu i u miru pa nije uspjelo. Mislim da su ovo sve nerealn zahtjevi jer Bosnjaci nisu za to a bez njihove suglasnosti nista nema. Ovo uredenje ce ostati kakvo jeste a pogoduje najvise Bosnjacima jer oni sa ovim uredenjem na duze vremenski period dobivaju vise od pola Bosne.

KR
krtica
20:44 10.09.2011.

Treci entitet - jedina buducnost Hrvata da ostanu svoji na svome. U protivnome - garbage2 - a to znaci smece2 - ocekuj raspad te YU u malome. Ostat cete u sarajevskom pasaluku, tu crkavati i na koncu krepati. Jedino to zasluzujete.

DU
Deleted user
16:55 10.09.2011.

Na trecem entitetu treba ustrajati, a ako ne, onda BiH treba rasturiti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?