Istraživanje

Čovića 50 % Hrvata u BiH doživljava liderom, Komšića tek 3%

Dragan Čović
29.06.2013.
u 18:09

Svaki drugi hrvatski ispitanik, odnosno 50 posto, smatra da je Čović lider bosanskohercegovačkih Hrvata

Dragan Čović je istinski lider bosanskohercegovačkih Hrvata smatra najveći broj ispitanika u Federaciji BiH. Od ukupnog broja ispitanika njih 33 posto smatra da ta uloga pripada upravo predsjedniku HDZ-a BiH.

Nacionalni lideri

Oko 16 posto smatra da je to Željko Komšić koji je nedavno osnovao stranku Demokratska fronta, a sedam posto Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990. Među hrvatskim ispitanicima je postotak onih koji u Draganu Čoviću vide nacionalnog lidera još veći, pokazalo je istraživanje američkog NDI-ja o rejtingu stranaka i političara. Svaki drugi hrvatski ispitanik, odnosno 50 posto, smatra da je Čović lider bosanskohercegovačkih Hrvata. Boži Ljubiću tu titulu dodjeljuje 13 posto hrvatskih ispitanika, dok njih tri posto kaže da je to Željko Komšić. Bošnjaci također u najvećem broju, 28 posto, smatraju da je Dragan Čović hrvatski lider. Da je to Željko Komšić smatra 21 posto njih, a Božo Ljubić pet posto. Na upit tko je istinski bošnjački lider, većina ispitanika, kako je prikazano u istraživanju u čijem smo posjedu, je odgovorila Željko Komšić. Iako je on formalno hrvatski član Predsjedništva BiH, 21 posto ispitanika smatra ga bošnjačkim liderom. Zanimljivo je i to kako tek iza njega slijede bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik SDA Sulejman Tihić sa 17, odnosno 16 posto. Zanimljivo je da ovakvu percepciju o Željku Komšiću imaju prvenstveno bošnjački ispitanici. Čak 25 posto njih smatra da je Komšić stvarni bošnjački lider. Za Bakira Izetbegovića u toj ulozi opredijelilo se 14, a za Sulejmana Tihića 12 posto bošnjačkih ispitanika. Pet posto Bošnjaka u istraživanju nacionalnim liderom smatra Fahrudina Radončića, a četiri posto Zlatka Lagumdžiju. Haris Silajdžić je lider tek za dva posto Bošnjaka. Hrvati su, pak, kao bošnjačkog lidera prepoznali predsjednika SDA, Sulejmana Tihića. To je stav čak 30 posto hrvatskih ispitanika. Njih 25 posto smatra da je to Bakir Izetbegović, a 11 posto kaže da je lider Bošnjaka u BiH Zlatko Lagumdžija. Da je to Željko Komšić smatra tek 10 posto ispitanika hrvatske nacionalnosti. Zanimljivo je vidjeti i kako ispitanici u Federaciji BiH simpatiziraju pojedine političke lidere u ovom entitetu. Četiri od pet bošnjačkih ispitanika kako je navedeno u naslovu grafikona ima povoljno mišljenje o Željku Komšiću, dok Hrvati preferiraju Dragana Čovića i Božu Ljubića.

Ocjena institucija

Generalno gledano, 70 posto ispitanika u Federaciji BiH ima povoljno mišljenje o Željku Komšiću i to ga čini najpopularnijim političarem u ovom entitetu. Oko 30 posto ispitanika ima pozitivno mišljenje o Bakiru Izetbegoviću, a nešto manje, 27 posto o Sulejmanu Tihiću. Slijede Fahrudin Radončić s 25, Dragan Čović s 24 i Zlatko Lagumdžija s 23 posto, a iza njih je Božo Ljubić s 22 posto. Najnepovoljnije mišljenje građani Federacije BiH, prema ovom istraživanju, imaju o Jerki Ivankoviću Lijanoviću (79 posto) i Živku Budimiru (78 posto). Najveći broj građana Federacije BiH je iskazao zadovoljstvo učinkom Oružanih snaga BiH i federalne policije. Ispod 50 posto su ocijenjeni Središnje izborno povjerenstvo BiH, državno i federalno pravosuđe, kao i državne institucije vlasti. Najmanje je zadovoljstva radom federalnih institucija, Vladom Federacije BiH, federalnim Parlamentom i predsjedništvom Federacije BiH. I ovi podaci su svojevrsni indikator raspoloženja u javnosti kada je u pitanju aktualno stanje u Federaciji BiH, navodi se u novom istraživanju američkog NDI-ja o popularnosti stranaka, političara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?