OPASNOST

Čovjek iz Ljubuškog jedva preživio ugriz zmije izravno u venu

zmija (1)
Petar Glebov/PIXSELL
20.06.2010.
u 13:10

Liječnici upozoravaju da se najveći broj ugriza bilježi u zapadnoj Hercegovini

Svake godine velike vrućine pogoduju razmnožavanju opasnih gmazova koji se u traženju spasa od vrućina i potrazi za hranom približavaju kućama, što za posljedicu ima ugrožavanje ljudskog zdravlja i života.

Ugriz u venu

Iako ljeto kalendarski još nije počelo, liječnici Odjela za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar već su zabilježili nekoliko slučajeva ugriza zmija. Međutim, jedan od tih ugriza je bio posebno težak, tako da su liječnici jedva uspjeli spasiti život osobi koju je zmija ugrizla. Prema riječima prim. dr. sc. med. Ive Curića, liječnika Odjela za infektivne bolesti SKB-a Mostar, ugriz je bio izravno u krvnu žilu, zbog čega je pacijent bio u jako teškom zdravstvenom stanju. Radi se o osobi iz okoline Ljubuškog, a dr. Curić ističe kako se još ne može sa sigurnošću tvrditi o kojoj se zmiji radi, ali da je po svim simptomima najvjerojatnije riječ o poskoku. - Prema našoj statistici, broj ugriza se kreće kao i dosadašnjih godina, iako neki liječnici iz drugih sredina javljaju da je, prema njihovom mišljenju, taj broj povećan, kazao je dr. Curić. Iako se na ovaj odjel zbog ugriza zmije nerijetko jave osobe iz okoline Mostara, Curić tvrdi da se najveći broj ugriza ipak bilježi u zapadnoj Hercegovini.

Zmije ljuće

Naglasio je kako razloga za zabrinutost nema jer SKB Mostar ima dovoljne količine seruma, odnosno zmijskog protuotrova. Šef Veterinarske službe u Mostaru Stjepan Prgomet ističe da su zmije nervoznije i razdražljivije ako im zimski san traje duže, zbog čega ga ne čude česti ugrizi ovo ljeto jer je zima trajala jako dugo. - Budući da smo imali jako dugo razdoblje hladnog vremena koje su zmije provele u gnijezdima smotane u klupka, one su izgladnjele, tako da ne čudi da su sada razdražljivije, kazao je Prgomet. - Zbog cijele te situacije zmije su mnogo ažurnije u potrazi za hranom, više se kreću i više dolaze u kontakt i s ljudima i životinjama, tvrdi Prgomet. Naglasio je da je u prvim mjesecima nakon hibernacije (zimskog sna) zmijski otrov najopasniji i najjači jer se tijekom mjeseci mirovanja o koncentrira. - U manjoj količini otrov ima veću snagu, kazao je Prgomet te dodao kako su zmije životinje koje ne vole prisutnost ljudi ni drugih životinja i obično bježe od ljudi, ali onda kada nemaju mogućnosti izbjeći kontakt i osjećaju da su ugrožene, ujedaju. Kada su u pitanju zmijski ugrizi životinja, Prgomet kaže kako je ove godine zabilježeno nekoliko ugriza na lovačkim psima. - Nekih drugih slučajeva nije bilo, zaključio je Prgomet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?