Samo u BiH

Akter afere vještak za ekonomiju

31.10.2016.
u 08:00

Kemal Čaušević, bivši ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, koji je još od spektakularne akcije “Pandora” prije dvije godine osumnjičen za pronevjeru čak dvije milijarde maraka u velikoj koruptivnoj aferi, i dalje je na popisu stalnih sudskih ekonomskih vještaka u FBiH. Dok se čeka optužnica Tužiteljstva BiH, odvjetnik Asim Crnalić za Žurnal kaže kako je Čaušević status sudskog vještaka dobio u skladu sa zakonom i da mu to nitko nema pravo osporiti ili zabraniti, ali i da mu je savjetovao da to ne radi zbog postupka koji se vodi protiv njega.

- Moje je obrazloženje bilo kako će ga svaki put kad se pojavi kao vještak protivna strana upitati za postupak koji se vodi protiv njega i dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost - kaže Crnalić, napominjući da Čaušević ima samo mjere zabrane komuniciranja sa svjedocima i ostalim osumnjičenicima. Inače, koliko je poznato, Čaušević je od 2006. do kraja 2012. kupio nekretnine vrijedne 1,8 milijun KM, i to pet stanova, četiri poslovna prostora i više od 20.000 m2 zemljišta na atraktivnim lokacijama u Sarajevu. Kada je u prosincu 2003. imenovan na dužnost ravnatelja UNO-a, nije bio vlasnik ni stana, ni kuće, ni neke druge nekretnine, a godinama je s nezaposlenom suprugom živio u unajmljenom stanu u Banjoj Luci, gdje je sjedište Uprave. Prije toga, 1996. dobio je posao službenika u Ministarstvu financija FBiH, kada mu je dodijeljen napušteni stan u sarajevskom naselju Grbavica u kojem je do 1992. živjela Dragica Brkić s obitelji, koja je nakon rata podnijela zahtjev za povrat imovine. Kada je 2001. dobio odluku o deložaciji, Čaušević je iz stana iznio cjelokupan inventar, uključujući prozore, vrata, utičnice i sanitarije. Brkić ga je tužila zbog devastacije, a Općinski sud ga je u rujnu 2004. osudio za kazneno djelo uništavanja tuđih stvari i kaznio sa svega 400 KM. Sud nije osporio da je Čaušević ušao u potpuno devastiran stan i da je u njegovu obnovu uložio 20.000 KM. Ipak, u obrazloženju presude je navedeno da je stan ostavio u neupotrebljivom stanju. Prema prijavi SIPA-e, Čaušević je godinama igrao važnu ulogu u prikrivanju nezakonitosti pri uvozu tekstila. Naime, nekoliko tvrtki je uvozilo kineski tekstil i druge proizvode s dokumentacijom koja je lažno pokazivala da roba vodi podrijetlo iz Turske pa su, prema sporazumu o trgovinskoj suradnji, oslobođeni plaćanja carinskih i poreznih davanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije