Epilog

Bivši hrvatski konzul iz Splita u BiH platio godinu dana zatvora

19.02.2016.
u 08:00

Županijski sud u Splitu ukinuo je tjeralice iz 2012. nad financijski posrnulim splitskim poduzetnikom Antom Madunićem, bivšim konzulom RH u Švicarskoj i Njemačkoj. On je kaznu od godinu dana zatvora, što mu je ovaj sud izrekao 2012., zbog prijevare obitelji pokojnog suca Vinka Cuzzija u iznosu od 140 tisuća eura, platio s 36.500 maraka ili 18 tisuća eura u susjednoj BiH, čiji je također državljanin, navodno u Mostaru.

Dan zatvora u BiH plaća se 100 KM u slučaju ako je zatvorska kazna u trajanju do godine dana. Naime, kako prenosi Slobodna Dalmacija, Madunić je postao državljanin BiH kako bi mogao uživati u ovim pogodnostima, i to tako što je sredinom 2012. pobjegao iz RH kako ne bi odslužio dosuđenu kaznu od godinu dana. U BiH su mu, nakon bijega iz Hrvatske, priznali njegove sportske zasluge u dizanju utega za tu zemlju pa je postao i državljanin BiH, dakle stekao je dvojno državljanstvo i time stekao mogućnost plaćanja, a ne boravka u zatvoru.

Podsjetimo, iako je na Općinskom sudu u Sinju osuđen nepravomoćno zbog prijevare u gospodarskom poslovanju na dvije godine zatvora, žalbeno je vijeće ovoga suda, osim što je kaznu spustilo za godinu zatvora, iz nepravomoćne presude ispustilo obvezu vraćanja Madunićeva novca Cuzzijima, i to zato što je već donesena presuda da to mora učiniti Madunićeva tvrtka “Virgula” koja je, međutim, otišla u stečaj s višemilijunskim dugovima. Cuzzijevi su, inače, htjeli kupiti stan od Madunića, dali su mu i 140 tisuća eura, ali su odustali kada su shvatili da nikada neće riješiti “papire”. Tražili su od njega novac natrag, ali ga nikada nisu dobili, a stan je njegova tvrtka prodala drugome. Upravo je to i bilo opravdanje Maduniću da ih nije on prevario, nego njegova trvtka (!?). •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?