Akcija Europola

Bježeći od prisilne prostitucije, djevojka skočila kroz prozor, uhićeni svodnici!

27.09.2022.
u 15:39

Kako perfidni mogu biti trgovci ljudima, pokazala je zajednička akcija njemačke i mađarske policije koju je potpomogao Europol. Tijekom te akcije uhićene su tri osobe, među njima i  mađarski bračni par za kojim je bi raspisan Europski uhidbeni nalog zbog sumnje da se bave seksualnom eksploatacijom mladih žena. Odnosno da su organizirali dobro uhodanu kriminalnu grupu koja je vabila žrtve obećanjima o poslu nakon čega su ih prisiljavali an prostituciju. Njih su dvoje uhićeni u Berlinu, pretražene su im kuće, a oduzeto im je vozilo i elektronična oprema. Spašene su i dvije žrtve s kojima je policija razgovarala.

Sumnja se da je kriminalna mreža bila aktivna od 2017., a od tada do uhićenja regrutirali su mlade Mađarice koje dolaze iz siromašnih obitelji.  Nudili su im "poslovni ugovor", odnosno "posao" koji je uključivao posao, smještaj, zaštitu i pomaganje oko sređivanja dokumenata prilikom dolaska u Berlin.

 | Autor : Europol Foto: Europol

Kada bi došle u Berlin i počele raditi, prema dogovoru, morale su im davati 50 posto svoje zarade. No  na kraju se ispostavilo  da su cijelu zaradu more davati svodničkom bračnom paru. Sumnja se da su ih supružnici prevozili iz Mađarske u Njemačku te su ih smještali u stanove koje je unajmila kriminalna grupa.  Kada bi djevojke stigle u Berlin, osumnjičenici su im određivali kako će se ponašati, kako će raditi, a određivali su im i po kojim će se cijenama prostituirati. Osim toga sumnja se da su ih slali na određena mjesta u Berlinu koja je kontrolirala ta kriminalna skupina.

Bilo im je određeno i koliko minimalno novca moraju zaraditi svaki dan, pa su se tako na ulici morale prostituirati sve dok dnevno ne zarade između 150 i 300 eura.

 | Autor : Europol Foto: Europol

Seksualna eksploatacija bila je tako dobro organizirana da su suradnici bračnog para, koji su imali svoje vlastite djevojke, za svaku od njih koju su prostituirali morali mađarskom bračnom paru plaćati 150 eura dnevno. S druge strane, žrtve, a za sada ih je identificirano 25,  su  bile sustavno i teško psihički i fizički zlostavljane, pogotovo ako nisu uspjele zaraditi zadani dnevni iznos, odnosno ako se nisu ponašale sukladno nametnutom kodeksu ponašanja.  Jedna djevojka je bila tako teško zlostavljana i zatvorena u sobu gdje su je prisiljavali na prostituciju. Pokušala je pobjeći skočivši kroz prozor. Bila je teško ozlijeđena te je nakon bijega devet mjeseci bila u bolnici. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije