skupo platili naivnost

Bračni par iz BiH žrtva prevare preko Facebooka, nadali se lakoj zaradi, pa ostali bez novca

ilustracija
19.01.2019.
u 16:36

Bračni par iz Broda nova je žrtva prevara preko društvenih mreža, a njihova naivnost koštala ih je više od 1.100 maraka, doznaje Srpskainfo.

Izvor blizak istrazi ispričao je da je sve krenulo prije par dana kada je muškarcu iz Broda na Facebook stigao zahtjev za prijateljstvo od nepoznatog muškarca.

– On je taj zahtjev prihvatio, a zatim je razmijenio nekoliko poruka s novim prijateljem. Novi prijatelj na Facebooku mu je rekao da mu može osigurati laku i sigurnu zaradu, ukoliko uloži malo novca – kaže sugovornik za Srpskainfo.

Oštećeni mu je povjerovao i ubrzo su se dogovorili da mu na račun uplati 100 eura.

– Supruga oštećenog je otišla u banku i uplatila 100 eura na ime i račun muškarca iz Banja Luke. Dva dana kasnije prevarant im se opet javio – priča izvor blizak istrazi.

Prevarant im je tada rekao da su zahvaljujući uplati tih 100 eura sada zaradili čak 9.000 eura i da im želi prebaciti taj novac.

– Međutim, rekao im je da on ne može tako jednostavno prebaciti novac. Da bi dobili svoj novac, rekao im je da oni njemu trebaju prvo uplatiti još dodatnih 900 eura, a da će im on zatim prebaciti “ranije zarađenih” 9.000 eura. Ovom bračnom paru je bilo jako drago zbog dobivenog novca, ali im je problem predstavljala činjenica što nisu imali dodatnih 900 eura da mu uplate – rekao je izvor Srpskainfo.

Rekli su prevarantu da nemaju toliko novca i pokušali dogovoriti s njim da mu manje uplate. Nakon nekog vremena on je pristao na to i dogovorili su se da mu ovaj par uplati 450 eura, odnosno 900 maraka.

Supruga je zatim otišla u banku i na isti račun uplatila spomenuti novac. Nakon toga ovaj par gubi svaki kontakt s prevarantom.

– Oni su tek tada shvatili da su prevareni i cijeli slučaj prijavili policiju u Brodu – istaknuo je ovaj sugovornik.

Ovo nije jedini slučaj prevara preko Facebooka, a Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske imalo je veliku akciju na području Foče u kojoj su zbog sličnih kaznenih djela uhitili više osoba. Sumnja se da je ta grupa preko Facebooka prevarila na stotine građana i uzela gotovo milijun maraka. Građane su varali tako što su im nudili lažne kladioničarske dojave.

Jedna Banjolučanka je prije dvije godine također skupo platila svoju naivnost preko Facebooka. Ona je tada na ovoj društvenoj mreži dodala za prijatelja osobu koja se predstavila kao amarečki vojnik u Siriji. Tvrdio joj je kako ima određenih problema, te da je poslao neke pakete, a koji ne mogu stići dok ona ne uplati novac na njegov račun. Ona je to uradila i u više navrata mu uplatila ukupno 13.700 eura.

U Policijskoj upravi Doboj rekli su da je Policijskoj stanici Brod 17. siječnja prijavljeno da je u prethonom razdoblju nad oštećenim osobama izvršena prevara preko društvenih mreža.

– U tijeku je rad na rasvjetljavanju navedenog kaznenog djela – rekla je glasnogovornica PU Doboj Dragana Kerkez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije