Zločin

Dobio 15 godina za smrt čak devet članova obitelji

mokronoge
07.09.2015.
u 06:30

Nakon ponovljenog suđenja, na zagrebačkom Županijskom sudu Adalbert Topić (43), nekadašnji pripadnik HVO-a, proglašen je krivim za deveterostruko ubojstvo u selu Mokronoge pokraj Tomislavgrada u kolovozu ratne 1993., te je u odsutnosti osuđen na maksimalnu jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora. Inače, sud mu je za svako pojedinačno ubojstvo odredio kaznu od 12 godina zatvora.

Samo djevojčica živa

Suoptuženi Petar Majić (42), kojega se teretilo da je čuvao stražu dvojici počinitelja, ponovno je oslobođen optužbe. Teretilo ih se da su zajedno sa sada pokojnim Ivanom Bakovićem, upali kritične noći u kuću obitelji Bešlaga u kojoj je bilo 10 osoba. Svi, osim tada devetogodišnje djevojčice Amele, izvedeni su iz kuće i ubijeni. Topić je u prvom postupku 1999. oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, ali je Vrhovni sud 2001. ukinuo tu presudu. Na suđenju se posljednji put pojavio na raspravi u prosincu 2013., a kasnije je za njim zbog nedostupnosti raspisana tjeralica. Inače, Ivanu Bakoviću, koji je umro još prije više od pet godina, se zbog slučaja u selu Mokronoge sudilo i u BiH i u RH. U BiH je osuđen za ratni zločin, a u Hrvatskoj mu se sudilo zbog višestruka ubojstva. Na suđenju u Zagrebu 1999. Baković je u odsutnosti bio osuđen na 15 godina zatvora, a Topić i Majić su oslobođeni. Vrhovni je sud 2001. ukinuo tu presudu, a kako je Baković, koji ima dvojno državljanstvo, u međuvremenu uhićen u BiH, tu je i osuđen za ratni zločin. Bakoviću je prije smrti u 38. god. života pozlilo u ćeliji, a umro je zbog infarkta. Na srčane probleme žalio se godinama. Zbog ranijih ekscesa, zatvorske vlasti nisu imale previše sluha za njegove tegobe.

Drugi osuđen u Livnu

On je 2004. osuđen u Livnu te je premješten u zatvor u Zenici. Ondje je u lipnju 2005. s trojicom srpskih zatvorenika počeo štrajk glađu jer su se žalili da ih se zlostavlja u zatvoru. Tvrdili su da ih se fizički napada pa su počeli štrajk glađu te su zbog toga bili u izolaciji 20 dana. Zbog uvjeta u zatvoru, Baković i njegovi “kolege” srpske nacionalnosti podnijeli su tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Tri godine poslije, tužba je riješena u njihovu korist, pa je BiH proglašena krivom zbog nehumana postupanja prema četvorici osuđenika za ratne zločine, koji su tražili po 14.000 eura odštete svaki.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
02:10 08.09.2015.

Samo 15 godina za devetero ubijenih to je stvarno sramota za Hrvatsko pravosudje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije