NARKOMILJE

Dvije tone marihuane u Jadranu: Dilerima iz Albanije taj gubitak nije velik

22.03.2018.
u 10:26

Rutom do zapadne Europe prođu i stotine tisuća tona te droge.

Pune ruke posla ima policija diljem Dalmacije, koja od početka ožujka iz mora izvlači pakete – marihuane. Najbolji ulov imala je i još uvijek ima dubrovačka policija koja je do sada iz mora izvukla više desetaka paketa u kojima je bilo gotovo nevjerojatnih 1794,7 kilograma marihuane. 

Ta droga “upecana” je proteklih dana i u akvatorijima Visa, Hvara, Lastova, Lokruma, Mljeta..., a količina droge natopljena morem koju je do sada pronašla policija penje se na nevjerojatnih dvije tone. 

Nađen i hašiš

Nađena droga uglavnom je bila pakirana u PVC pakete, a koliko je plutala morem prije no što su je primijetile patrole pomorske policije ili savjesni građani, nepoznanica je. Kada se ovome doda da je u dubrovačkom akvatoriju ovih dana nađen i 41 kilogram hašiša, očito je da se radi o ne baš svakidašnjoj pojavi. Jer more je i ranijih godina, uglavnom tijekom ožujka i travnja, pogotovo na krajnjem jugu zemlje, znalo izbacivati pakete marihuane, no nikada u ovakvim količinama.

Je li riječ o nekom novom fenomenu unutar narkomiljea ili je samo riječ o ukalkuliranom gubitku krijumčara koji operiraju tom rutom, stvar je koju će tijekom istrage pokušati odgonetnuti policija. Pretpostavlja se da droga koja dopluta na naše obale potječe iz Albanije te da su joj krajnje odredište zemlje EU. Krijumčari se tijekom transporta koriste gliserima teškim od tone do tone i pol, a transport se uglavnom organizira dok puše jugo jer je more tada nemirno i krijumčari to koriste da bi se sakrili policiji.

– S fenomenom droge koja pluta po moru susrećemo se zadnjih 40 godina, a to se može događati iz više razloga. Ponekad se droga tako transportira, krijumčari u nju stave odašiljače, pa kasnije dođu po nju. Nešto od te droge se nađe, no dosta i prođe, pa gubitak ovolike količine droge može biti i krijumčarska kalkulacija – kaže Dubravko Klarić, kriminalist koji više od 40 godina proučava problematiku droga.

Najveće tržište

Pojašnjava da se proteklih godina znatno povećala sadnja marihuane koja se uzgaja u zatvorenom prostoru i kontroliranim uvjetima, neovisno o vremenskim prilikama.

– Takav uzgoj povećava količine marihuane, koja na skladištima ne može stajati dulje od godinu dana, jer THC slabi i gubi svoja svojstva. Kada dolazi nova droga, skladišta se prazne i ta droga nekamo mora otići. Transport morem jedan je od načina, a ako se pri tome i izgubi dio robe, to krijumčarima vjerojatno i nije velik gubitak, s obzirom na to da rutom prođu i stotine tisuća tona te droge – kaže Klarić.

Pojašnjava da je marihuana najrasprostranjenija droga u EU, a na velikim količinama i zarada krijumčara može biti dobra jer se kilogram u prosjeku prodaje za 1000 do 1500 eura.

Prema procjenama Europola te Europske agencije za praćenje problematike droga i ovisnosti o drogama, trgovina marihuanom najveće je tržište drogama u EU, a marihuana je i vodeća droga po konzumaciji u EU, jer ju je konzumiralo 75,1 milijun Europljana. Kao proizvodno središte i polazišna točka krijumčara označena je Albanija, odakle je najvjerojatnije doplutala i droga koju policija ovih dana skuplja po dalmatinskoj obali. 

 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije